VVD wil Brabantse zuipketen aanpakken: 'Er is een cultuurverandering nodig'

9 oktober 2014 om 14:13
nl
'Sluit illegale drankketen waar jongeren alcohol kunnen gaan drinken.' Daarvoor pleit VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte. Hij wil af van deze 'zuipketen' waar niet wordt gelet op bijvoorbeeld de leeftijd van de jongeren. Ook in Brabant. "Gemeenten moeten harder optreden. Nu worden veel illegale zuipketen gedoogd. Deze gedoogcultuur moet veranderen."
Geschreven door

Sinds dit jaar geldt achttien jaar als minimumleeftijd voor alcohol. Rutte vindt dat gemeenten ook deze drinkende jongeren zouden moeten controleren. "Die drankhokken zijn honderd procent illegaal en ze moeten allemaal ontruimd worden.'' Koninklijke Horeca Nederland staat achter de plannen van de VVD.
'Drankkeet hoort er een beetje bij'Volgens Rutte is het meer dan logisch dat illegale zuipketen worden aangepakt. "We zien dat de eisen bij de horeca steeds strenger worden. Het is raar dat je daar wel strenger gaat controleren, maar niet bij de illegale keten. Veel gemeenten gedogen de keten. Het is onderdeel van de cultuur geworden, het hoort er een beetje bij. Dit moet echter veranderen."
De VVD'er denkt dat er snel onveilige situaties kunnen ontstaan in illegale keten. "Denk bijvoorbeeld aan de brandveiligheid. Deze is moeilijk te garanderen bij een agrarische locatie waar de meeste keten staan. Daar moet strenger naar gekeken worden."
'Handhaving kost tijd, maar werkt'Dat kleinere gemeenten moeite hebben met handhaving van de keten is volgens Rutte onzin. "De handhaving is vaak bovenregionaal geregeld. Uit een eigen onderzoekje blijkt dat dit wel kan. Zo weet ik het verhaal van een kleinere gemeente in Groningen waar onlangs een grote illegale drankkeet werd opgerold. Dat kan ook in Brabant, maar het kost tijd."
'Krachtig optreden'De Tweede Kamer praatte donderdag met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over het alcoholbeleid. Van Rijn vindt dat gemeenten krachtig moeten optreden. Je moet de keten niet gedogen, omdat je dan tenminste weet waar de jongeren zitten, aldus Van Rijn. "Wie alcohol verstrekt, moet zich aan de leeftijdsgrens houden, wie jongeren kratten naar een keet ziet slepen, kan er wat aan doen."
Eind dit jaar denkt Van Rijn een goed beeld te hebben hoe gemeenten meer werk kunnen maken van de controle op de alcoholverkoop aan jongeren. Onderzoek wees onlangs uit dat de toezichthouders nauwelijks boetes uitdelen en veel gemeenten nog geen uitgewerkt handhavingsplan hebben.
Staatssecretaris met gemeenten in gesprekBinnenkort bespreekt Van Rijn met gemeenten hoe dat beter kan. Bij gemeenten die niets doen, mag de bewindsman van Rutte ingrijpen. "Er is echt een verschil tussen jongeren die af en toe bij elkaar komen en een keet inrichten. In dat laatste geval kun je als gemeente niet de andere kant opkijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.