Onderzoek extreem jeugdgeweld: 'Bij totale overgave slachtoffer gaat aanvaller juist helemaal los'
In totaal heeft Weenink 159 rechtbankdossiers over extreem geweld bij jongeren onder de loep genomen. De verrassende conclusie van de onderzoeker is dat als slachtoffers om genade smeken, dit juist het tegenovergestelde effect heeft."
Tijdens de inzage van de dossiers merkte de onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam op dat de geweldsdelicten erg uitgebreid worden beschreven. "Door de gedetailleerde beschrijvingen merkte ik op dat daders vaak in een soort van 'tunnel' terechtkomen. "
Bij genade raakt aanvaller buiten zichzelfIn twee derde van de zaken waarbij excessief geweld wordt gebruikt, valt het slachtoffer op de grond. Als het slachtoffer dan om genade smeekt of in de foetushouding gaat liggen, lijkt het gedaan te zijn. "Dit is juist het moment waarop de aanvallers helemaal los gingen en buiten zichzelf raakten."
Niet alleen bij jongeren treedt het 'tunnel-effect' op. "Ook bij militairen en politie-agenten komt het voor. Als ze in de overhand zijn, gaat het vaak mis. Denk aan de weerloze burger."
Een andere oorzaak waardoor geweld snel uit de hand kan lopen, is als de aanvallers in de meerderheid zijn. Als de aanvallers (deels) familie van elkaar zijn, kan dit ook versterkend werken.
'Schreeuw!'Volgens Weenink kunnen slachtoffers wel degelijk iets doen als ze worden aangevallen. "Het gaat erom dat je de emotionele overhand krijgt. Dat kun je het beste doen door te gaan schreeuwen. Probeer verder omstanders erbij te betrekken die niet passief zijn. Lukt dit niet, dan probeer er zo snel mogelijk vandoor te gaan."
Probleem is dat je als slachtoffer vaak niet weet wanneer het uit de hand dreigt te lopen, zoals bij de kopschopzaak in Eindhoven. "Gelukkig maken de meeste mensen dergelijk geweld niet dagelijks mee. Maar hopelijk draagt mijn onderzoek bij aan de bewustwording hierover."