CDA en SP willen strafrechtelijk onderzoek naar miljoenensubsidie viskweek
De gesubsidieerde tilapiakwekers zijn later overgestapt op de kweek van claresse, familie van de meerval. Meervalkwekers die geen subsidie ontvingen zeggen dat ze daarom uit de markt zijn gedrukt.
Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Ossenaar Henk van Gerven (SP) willen daarom dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar mogelijke subsidiefraude.
‘Concurrentievervalsing’Na de varkenspest eind jaren negentig gebruikten enkele boeren hun leegstaande varkensstallen voor het kweken van tilapia. Jan van Rijsingen uit Helmond, de initiatiefnemer van het plan, kreeg daarvoor in 2004 een subsidie toegewezen van ruim 3,2 miljoen euro. Daarvan komt de helft uit het Europese potje voor de visserij, ruim 1,6 miljoen euro.
Toen de opbrengsten van de tilapiaverkoop tegenvielen, stapten Van Rijsingen en de kwekers die deelden uit zijn subsidiepotje over op de kweek van claresse, een ‘nieuwe vissoort’, aldus Van Rijsingen. Volgens deskundigen in de KRO-uitzending is die vis echter een variant op de meerval.
De niet-gesubsidieerde meervalkwekers zeggen dat er daarom sprake is van concurrentievervalsing. Van de ruim twintig meervalkwekers zou er volgens hen nog maar een handjevol in bedrijf zijn.
Brussel tikt Nederland op de vingersVorig jaar bepaalde de Europese Commissie al dat een deel van de subsidie die het rijk en de provincie Noord-Brabant hadden gegeven, moet worden terugbetaald.
De provincie wil niets weten van die compensatie. De subsidie was al in 2004 verstrekt en de nadelige gevolgen hiervan werden pas in 2008 opgemerkt. Ze spreekt verder van bedrijfsrisico en vindt ook dat de bezwaren onvoldoende met cijfers zijn gestaafd.