Bredaas slachtoffer identiteitsfraude staat machteloos: ‘Zelfs de politie kan mij niet helpen’
De ellende begon drie weken na het plaatsen van de bewuste foto. “Ik werd uit mijn bed gebeld door een vader die zijn geld terugeiste. Zijn PlayStation was nog niet bezorgd. Ik schrok en zei tegen die meneer: ‘Volgens mij heeft u het foute nummer gedraaid’.”
Tientallen berichtjes van opgelichte mensenMaar de meneer had toch echt de goede Ralph Geerts te pakken, stelde hij. Hij had immers een foto van het rijbewijs van Geerts in bezit. Toen begon bij Geerts te dagen wat er aan de hand zou kunnen zijn. “Ik heb de foto direct van Instagram verwijderd, maar het kwaad was al geschied.”
Sindsdien heeft Geerts zeker twintig mensen aan de telefoon gehad. Ook op Instagram, Twitter, Facebook en via de mail ontvangt hij nog steeds veel berichtjes van mensen die door 'hem' opgelicht zijn.
Politie kan hem niet helpenGeerts deed aangifte. “Daarna was het eventjes rustig en dacht ik dat het goed ging”, vertelt hij. Dat bleek schijn. “Opeens kreeg ik bericht van de politie dat ze me niet konden helpen. Toen laaide alles weer op.”
Strafrechtelijk ligt de situatie ingewikkeld. Volgens de wet is Geerts geen slachtoffer van identiteitsfraude. Dat geldt vooral voor mensen die met zijn gegevens werden (en worden) opgelicht.
‘Iedereen mag zichzelf zijn’Afgelopen zaterdag ontving Geerts wederom berichtjes van boze mensen op Facebook. Hoewel de politie hem niet kan helpen, gaat hij zijn naam niet veranderen.
“Iedereen heeft in Nederland het recht om zichzelf te zijn, vind ik. Maar ik ga wel proberen om ervoor te zorgen dat anderen mijn naam niet meer gebruiken.”