Militaire vakbond furieus na bedreigen leerling in uniform, Bossche school blijft waarschuwen

10 oktober 2014 om 13:52
nl
“Blijf met je poten af van mannen en vrouwen die er zijn voor onze veiligheid.” Anne-Marie Snels, voorzitter van de vakbond Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) is woedend over de bedreiging van een student van de Defensieopleiding in Den Bosch.
Geschreven door

De student kreeg eind september een mes op de keel op het station van Boxtel. “Als dit waar is, kan dit écht niet. Je blijft af van iedereen die er is voor onze veiligheid. Of dat nu politie, Defensie, marechaussee, brandweer of ambulancepersoneel is”, zegt Snels stellig.
Zwart uniformDe bedreiging lekte uit via een interne mail binnen Defensie. De dader, vermoedelijk van Arabische afkomst, zou hebben gezegd: “Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer.”
De student van de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap) aan het Koning Willem I College droeg een zwart uniform van de opleiding toen hij werd bedreigd. Mogelijk had de student nog een rugzak bij zich in camouflagekleuren.
Het is onduidelijk of de bedreiging daarmee te maken heeft. Landelijk werd afgekondigd dat Defensiepersoneel geen uniform mag dragen buiten werktijd vanwege een dreigende videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder.
Studenten geïnformeerdVolgens Henk Melissen, directeur van het Koning Willem I College, heeft de opleiding meteen nadat Defensie die mededeling deed, naar alle studenten van de opleidingen Defensie, politie en beveiliging gemaild dat ze niet meer in uniform naar school mogen komen.
“Overigens zijn onze studenten nooit zo maar in het openbaar in uniform te zien. Zij dragen dat niet onderweg. Het uniform wordt alleen aangetrokken bij oefeningen op school of op een oefenterrein onder leiding van een militair”, vertelt Melissen.
Student heeft begeleiding“We hebben het voorval serieus besproken met de studenten van de academie, met name in de lessen Sociale Weerbaarheid.” Daarin leren studenten onder meer hoe om te gaan met mensen die aanstoot nemen aan militaire of politie-uniformen.
De student zelf heeft sinds de bedreiging begeleiding van een soort zorgcoach. “En omdat het incident nu in het nieuws is, hebben we nog contact met hem opgenomen. Het gaat goed met hem en is hij gewoon op bivak.”
Angstige militairenTweehonderd militairen die vrijdag onbewapend in uniform oefenen in het centrum van Utrecht, lieten weten angstig te zijn omdat de huidige situatie zo onveilig wordt ingeschat, dat reizen met uniform in het openbaar niet mag.
Vakbondsvoorzitter Snels kan zich voorstellen dat individuen in uniform zich niet prettig voelen, maar stelt ook dat militairen in een groep minder kwetsbaar zijn. "Het hoort nou eenmaal bij hun vak om een uniform te dragen, maar de situatie is nu niet ideaal."
De politie liet weten onderzoek te doen naar de bedreiging. Vrijdag wilde een politiewoordvoerder bij navraag geen verdere informatie over dat onderzoek geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.