Justitie treedt minder hard op tegen Nederlanders die tegen IS willen vechten
Nederland treedt de laatste tijd hard op tegen jihadisten die afreizen naar het strijdgebied in Syrië of Irak. Wie daar wil vechten vóór IS kan zijn paspoort kwijtraken. Bovendien houden veiligheidsdiensten zulke personen voortdurend in de gaten.
Maar hoe streng deze maatregelen zijn voor zogeheten Syriëgangers, hoe soepel ze lijken voor de tegenpartij. Wie tégen IS wil vechten, zoals een Bredaas lid van motorclub No Surrender, lijkt namelijk vrijuit te kunnen gaan. Justitie treedt daar namelijk minder streng tegen op. Dat bevestigen woordvoerders van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie.
Niet dezelfde regelsOverheidsdiensten houden Nederlanders die tegen IS willen vechten, naar verluidt minder in de gaten. "Wij treden op voorhand niet op tegen mensen die naar Syrië of Irak afreizen", zo vertelt Jean Fransman van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Volgens de zegsman gelden voor hen niet dezelfde regels, omdat onder andere de Koerden volgens de Nederlandse overheid geen terroristische organisatie vormen, wat met IS bijvoorbeeld wel het geval is. Dit betekent overigens niet dat Nederlanders zomaar een vrijbrief krijgen om te vechten in het Midden-Oosten, waarschuwt Fransman. "Wie zich daar schuldig maakt aan strafbare feiten, kan in Nederland alsnog worden vervolgd."
De kans lijkt echter niet zo groot dat iemand wordt vervolgd voor het vechten tégen IS, valt op te tekenen uit een reactie van het Openbaar Ministerie. Het OM gaat die Nederlanders namelijk niet op voorhand screenen. Dat vertelt woordvoerder Wim de Bruin. Ook gaat het Openbaar Ministerie volgens hem Nederlanders die terugkeren niet actief controleren op strafbare feiten. Dit gebeurt alleen als daarover meldingen binnenkomen, aldus De Bruin.