Video

'Steeds minder vakmensen in restauratiesector'; verval dreigt voor Brabantse monumenten

12 oktober 2014 om 13:00
nl
Brabantse monumenten dreigen in verval te raken, doordat er steeds minder goed opgeleide vakmensen zijn om ze te onderhouden. De beroepsgroep vergrijst, de subsidiestroom droogt op en de vele, kleine opleidingen zijn niet goed genoeg.
Geschreven door

Op het Sint Lucas in Boxtel leren bijna twintig leerlingen voor restauratieschilder. In twee lange rijen aan weerszijden van het klaslokaal staan ze achter een schildersezel met daarop een vierkant stuk namaakmarmer.
Kleine klassenOok al is het restauratie-aspect slechts een onderdeel van de opleiding, de grootte van de groep leerlingen hier is redelijk uniek. Arnold Duin van het Centrum voor Restauratietechniek: "Op de 42 vakopleidingen voor de restauratiesector in Nederland hebben de meeste klassen niet meer dan vijf leerlingen. Dat maakt het voor opleidingen haast onmogelijk om te investeren in deze groepen en de docenten."
Door de kleine klassen staat het niveau van het onderwijs onder druk. En doordat de subsidiestroom opdroogt, is er steeds minder werk. Ervaren vakmensen zijn dus gedwongen te stoppen of ander werk te zoeken. Duin: "Hierdoor maken we ons zorgen over de toekomst van ons erfgoed. Dat zal in de toekomst wel moeten worden onderhouden. En daar moeten dan goed opgeleide vakmensen voor zijn."
8 ton subsidieMet een bijdrage van 800.000 euro van het rijk, moet het Centrum voor Restauratietechniek ervoor gaan zorgen dat de vakopleidingen - zoals het Sint Lucas - een kwaliteitsimpuls krijgen. Duin: "We willen het onderwijs op deze scholen een kwaliteitsimpuls geven én de samenwerking tussen de opleiding voor restauratoren aan de Universiteit van Amsterdam met de verschillende MBO-opleidingen verbeteren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.