Eindhovense student bedenkt printbaar voedsel van levende organismen
"Hoe kan ik wat de natuur biedt verwerken in een 3D-print? Dat is wat ik me afvroeg toen ik aan het project begon", aldus de studente van de Technische Universiteit Eindhoven.
Champignon als grondstofRutzerveld werkte voor haar project samen met onderzoeksinstituut TNO. "Wat we wilden maken was iets waarvan je als consument kan zien dat het evolueert, verandert. Als grondstof gebruikten we een levend organisme, zoals een champignon."
De bedoeling van de Eindhovense was om een product te printen dat volledig eetbaar was. Een kiem van een groente is niet eetbaar in de natuurlijke grondstof waarin die groeit, dus moest er een eetbare bodem worden bedacht. "Het kwam heel nauw op de samenstelling, want anders mislukt het."
Geen miljonair door uitvindingDe uitvinding van Rutzerveld kan nog niet op de markt worden gebracht. "Daar zijn nog meer investeringen voor nodig."
Vanuit Australië en de Verenigde Staten kreeg ze fanmail. Ze zal, als het project eenmaal wel op de markt kan worden gebracht, vast een grote commissie opstrijken? "Nou, ik ben niet zo commercieel. Dus daar heb ik nog niet over gepraat."