Omroep Brabant blijft zelfstandige omroep, regionalen krijgen landelijke zendtijd
Dekker erkent de rol van de regionale journalistiek als waakhond richting gemeenteraad en provinciehuis. Wel moet de kwaliteit van de regionale omroep omhoog, vindt hij.
Dat kan door verdere professionalisering. Maar ook door meer samenwerking tussen de ondersteunende afdelingen van de regionale omroepen, zoals salarisadministraties, maar bijvoorbeeld ook door gezamenlijke investeringen in techniek. Door een efficiëntere organisatie kan zoveel mogelijk belastinggeld gaan naar wat de kijkers en luisteraars belangrijk vinden: regionale programma's van de hoogste kwaliteit.
'Blij met behoud zelfstandigheid'Directeur en hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant vindt het vooral belangrijk dat de omroep een journalistiek zelfstandige organisatie blijf in de provincie. "De staatssecretaris heeft bekrachtigd dat we een unieke functie hebben."
Het feit dat de regionalen tegelijkertijd ook nog efficiënter moeten gaan werken, snapt Lemckert, maar wordt geen makkelijke klus. "Dat zou best ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor ons bedrijf." En dat bedoelt hij gevolgen voor het personeel, want als het aan Lemckert ligt zal er aan de programma's weinig tot niets veranderen door deze plannen.
Integratie regionale met landelijke omroep van tafelROOS, de stichting waarin de regionale omroepen vertegenwoordigd zijn, juicht de koers van het kabinet toe. Ze is het eens met de opdracht van de staatssecretaris om het belastinggeld nog beter te besteden en dan vooral aan journalistieke programma's.
ROOS-voorzitter Jack de Vries: “De brief is een belangrijke erkenning van de bijzondere positie van de regionale omroep voor de regionale en lokale berichtgeving." Ook is De Vries blij dat de discussie over de integratie van de regionale omroep binnen de landelijke omroep van tafel is.
NPO wordt leadingIn Hilversum gaat het bestel ingrijpender op de schop. De publieke omroepverenigingen die net een bezuinigings- en fusieronde achter de rug hebben, moeten de helft van hun geld en zendtijd inleveren.
Die wordt door de NPO ter beschikking gesteld aan externe programmamakers, die zich met creatieve en vernieuwende programma's kunnen uitleven. Ook krijgt de NPO nog meer zeggenschap over de programma's, ook die van de omroepverenigingen.
NPO-voorzitter Hagoort: 'Ik maak me zorgen'Voorzitter Henk Hagoort van de raad van bestuur van de NPO maakt zich wel zorgen over de grotere rol die Dekker wil voor regionale omroepen. ,,Ik begrijp de ambities heel goed, maar maak me wel zorgen over hoe dat er in de praktijk uit moet zien. Ik had iets meer visie verwacht op dat vlak.''