Defensie niet verantwoordelijk voor leden No Surrender, maar houdt situatie op grond wel in de gaten
Het Ministerie laat verder weten dat het niet haar taak is om in kaart te brengen hoeveel Nederlanders op eigen initiatief zich aansluiten in de strijd tegen IS. Het is dan ook niet bij het Ministerie bekend hoeveel van hen momenteel strijden tegen IS.
Vechten 'tegen onrecht'Dit weekend werd bekend dat drie leden van motorclub No Surrender in de Iraakse stad Mosul met de Koerden meevechten 'tegen onrecht'. President van de motorclub Klaas Otto bevestigde dat het onder meer gaat om een 26-jarige ex-militair uit Breda. De andere twee leden komen uit Rotterdam en Amsterdam.
Volgens Otto weten de drie heel goed wat ze daar doen. "Het zijn getrainde jongens met veel ervaring. Ook met buitenlandse missies." Hun motief is een idealistische, vertelde de voorman van No Surrender uit Bergen op Zoom. "Ze wilden een daad stellen toen ze de beelden van de onthoofdingen zagen."
Op eigen initiatiefJournalist Thomas Kusters die goed is ingevoerd wat betreft No Surrender liet dit weekend weten dat om drie zogenaamde 'nomads' gaat." Dat zijn hooggeplaatste leden die niet aan een chapter gebonden zijn. Ze zijn op eigen initiatief naar Irak vertrokken."
Justitie treedt op voorhand niet op tegen Nederlanders die tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië of Irak willen vechten. Ook screent ze zulke Nederlanders niet zodra ze terugkomen, liet justitie zaterdag weten.
Dat is een ander verhaal voor jihadisten die afreizen naar het strijdgebied in Syrië of Irak. Wie daar wil vechten vóór IS kan zijn paspoort kwijtraken.