Koploper PSV vlot in eigen huis langs AZ

18 oktober 2014 om 22:21 • Aangepast 21 november 2020 om 22:03
Met een indrukwekkende overwinning op AZ heeft PSV zaterdagavond de draad weer opgepakt na de interlandperiode. Onder toeziend oog van de geplaagde bondscoach Guus Hiddink, die net als de geschorste hoofdtrainer Phillip Cocu op de tribune zat, legden de Eindhovenaren de bezoekers voor rust op de pijnbank: 3-0.
Profielfoto van

De score had nog veel hoger kunnen uitvallen als het bij vlagen swingende PSV wat beter was omgesprongen met de kansen.
Luuk de Jong terug in de basis De koploper van de eredivisie miste weliswaar heel wat basisspelers (Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Jeffrey Bruma en Stijn Schaars), maar maakte een scherpe en gedreven indruk. Andrés Guardado en Luuk de Jong, beiden terug in de basis, namen het elftal van Cocu bij de hand.
De Mexicaanse middenvelder had rust aan de bal en koos steeds voor de juiste oplossing, terwijl PSV in spits De Jong een sterk aanspeelpunt had. Bij PSV zat trainer Phillip Cocu vanwege een schorsing op de tribune, Ernest Faber was daardoor de hoofdverantwoordelijke.
Hoofdrollen voor Willems en MaherDe meest prominente rollen waren echter weggelegd voor Jetro Willems en Adam Maher. De twee jongelingen van 20 en 21 jaar braken al jaren geleden door, haalden snel het Nederlands elftal, maar konden sindsdien beiden hun grote belofte (nog) niet inlossen. Na de snelle roem moesten Willems en Maher ook veel kritiek slikken.
Dit seizoen laten ze echter zien dat ze kunnen terugknokken. Linksback Willems is aanvallend al wekenlang steeds van grote waarde. Tegen AZ had de 11-voudig international met prachtige acties een groot aandeel in de eerste twee doelpunten.
Sterke eerste helft PSVWillems brak de wedstrijd in de 20e minuut open met een splijtende pass door het hart van de AZ-defensie, waaruit Luciano Narsingh de 1-0 maakte. Amper tien minuten later dwong Willems met een scherpe voorzet doelman Sergio Rochet tot een moeizame redding, waarna de rebound werd ingetikt door Maher(2-0).

Uitgerekend Maher, opgeleid in Alkmaar, deed zijn oude club vervolgens in de 41e minuut nog een keer pijn. De middenvelder kwam vanaf rechts naar binnen en schoot de bal met links langs Rochet (3-0). Maher deed met die actie eindelijk weer eens denken aan de speler die bij AZ bijna wekelijks mooie dingen liet zien.
Gas terug in tweede helftMet de riante voorsprong op zak, nam PSV na rust wat gas terug. Toch bleven de beste kansen voor de thuisclub, maar met name Narsingh en Florian Jozefzoon verzuimden het slappe AZ nog meer pijn te doen.

Met 21 punten uit negen wedstrijden gaat de Eindhovense club aan kop in de eredivisie. Ajax en PEC Zwolle volgen voorlopig op 5 punten, maar komen beide nog in actie.