Woensdrechtse milieuvereniging Benegora eist helderheid over kerncentrale Doel
"Je mag ervan uitgaan dat er geen risico’s worden genomen en het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle is zeker kritisch. Maar wij gaan onze overheden toch vragen mee te kijken. Je weet immers maar nooit en áls er wat mis gaat, zijn wij het eerste de klos."
WintermaandenIn het jongste infoblad van Benegora zegt Zwiers dat het ontbreekt aan transparantie. Hij vindt dat de Belgen onder meer duidelijkheid moeten verschaffen over de veertig jaar oude reactoren 1 en 2. Die zouden volgend jaar worden gesloten, maar door alle perikelen met kernenergie dreigt in België een stroomtekort in de wintermaanden en valt volgens Zwiers niet uit te sluiten dat de reactoren toch nog enkele jaren doordraaien. "Ze voldoen niet meer aan de huidige eisen. Je weet maar nooit of onder deze omstandigheden geen risicovolle beslissingen worden genomen."
StresstestNa de kernramp in het Japanse Fukoshima hebben beide installaties een zogeheten stresstest ondergaan. Uit het evaluatierapport van de controlerende instantie FANC blijkt volgens Zwiers dat niet alle aanbevelingen door energiebedrijf Electrabel zijn opgevolgd. "Ze moesten op een groot aantal punten verbeterd worden, maar FANC heeft het geaccepteerd omdat toch al besloten was ze in 2015 te sluiten."
Woordvoerder Chantal de Pauw van het Belgische ministerie van Economie zegt dat de nieuwe Belgische regering nog niet heeft bepaald hoe lang de reactoren 1 en 2 nog in de lucht blijven. "Dat besluit wordt later in overleg met onder meer het FANC genomen."
HaarscheurtjesZwiers wil ook weten hoe het staat met reactor 3, die al geruime tijd stil ligt nadat haarscheurtjes in de stalen mantel werden geconstateerd. Ook over reactor 4 bestaat volgens het Benegora-bestuurslid nog veel onduidelijkheid. Daar lekte in augustus 65.000 liter smeerolie weg.
"Inmiddels is duidelijk dat er geen sprake is van terrorisme, maar wel van sabotage”, aldus Zwiers, die het onbegrijpelijk vindt dat zoveel olie kon weglekken. "Er moeten in controlekamers toch allerlei toeters en bellen afgaan en lichtjes gaan knipperen? Dat gebeurt zelfs bij het simpelste autootje."
Zwiers stelde eerder een reeks vragen aan Electrabel over Doel, maar zegt daar weinig wijzer te zijn geworden. "De beantwoording was weinig bevredigend. Wij vinden dat de bevolking recht heeft op een heldere en transparante communicatie."
Dit bericht is een coproductie van Omroep Brabant en BN DeStem.