Gemeente Eindhoven dinsdag in gesprek over nieuwe afspraken rondom straatverkopen
In het weekend is het bijna altijd raak op de drukbezochte Demer. Televisiegidsen, kranten, lidmaatschappen voor omroepen of een gift aan een goed doel. Het is slechts een greep uit het grote aanbod van de straatverkoop.
'Verschrikkelijk'“Verschrikkelijk”, reageert een bezoeker van de binnenstad. “Meestal kijk ik ze ook gewoon niet aan, ik ontwijk ze.”
“Ze komen met vragen en verkopen je spullen die ik helemaal niet wil hebben, dat vind ik irritant. Als mensen iets willen hebben gaan ze zelf wel naar de winkel”, reageert een andere bezoeker.
Goede doelenHenk Dokter, voorzitter van de Direct Dialogue Donateurwervers Nederland behartigt de belangen van wervers van goede doelen zonder commercieel karakter, die onder meer actief zijn in stadscentra. “Het is een signaal dat we iets niet goed doen. Dat gaan we zo snel mogelijk veranderen”, aldus Dokter.
Voor goede doelen is het noodzakelijk om mensen op straat aan te spreken. "Het is een zeer goede methode, je moet het mensen vragen, ze geven vaak niet vanuit zichzelf", aldus Dokter.
Zelfde situatie in Den HaagDokter vergelijkt de situatie in Eindhoven met die in Den Haag. Daar wilde burgemeester Jozias van Aartzen aanvankelijk de verkopers uit het centrum weren. Uiteindelijk gingen de belanghebbenden om tafel en zorgden ze voor spreiding van het aantal verkopers.
“In Den Haag hebben we afgesproken dat straatverkopers niet meer op smalle stukken staan en zo geen fuik kunnen vormen. Ook zijn de verkopers beter verspreid over het centrum. We hebben net geëvalueerd. We zijn er nog niet, maar de eerste signalen zijn erg positief. En die ervaringen willen we ook meenemen naar Brabant.”
Oneerlijke concurrentieOok Jan Verhagen, directeur van boekenwinkel Van Pierre heeft last van de straatverkopers. Op een drukke zaterdag staan de verkopers van krantentitels voor de deur bij Van Pierre om abonnementen af te sluiten of gratis kranten uit de delen. Dat zorg voor verwarring.
“Vaak weten we niet of de klant de krant nu uit het schap haalt of gratis heeft gekregen. Ik loop ook omzet mis omdat ze gratis worden aangeboden”, aldus de ondernemer.
“Winkelen in Eindhoven moet plezierig zijn, ik wil dat mensen zich welkom voelen in de stad. Ze komen eerst straatverkopers tegen en daarna mijn winkel binnen.”
Geen overlastArnold Raaijmakers, eigenaar van kledingwinkel Vielgut vindt de verkopers niet hinderlijk. “Als je er geen zin in hebt, loop je er gewoon voorbij of zeg je ‘nee’.”
Henk Dokter begrijpt de reactie van boekhandelaar Jan Verhagen. Daarom gaat hij dinsdag om tafel zitten met ondernemers, straatverkopers en de gemeente Eindhoven.