Theo Barkel schreef boek over Dylan Proosten uit Rijen: 'Zijn overlijden greep me aan'

24 oktober 2014 om 16:39
nl
Theo Barkel heeft een boek geschreven over de mysterieuze verdwijnen en dood van de 19-jarige Dylan Proosten uit Rijen, in december 2011. De man keert niet thuis na een personeelsfeestje in Terheijden, waarna alarm wordt geslagen.
Geschreven door

Pas anderhalve week later vinden voorbijgangers het stoffelijk overschot van de jongen. Hij ligt in een weiland aan de Bergen, op slechts enkele minuten lopen van het restaurant waar het personeelsfeestje was. Uitgebreid onderzoek van de politie sloot een misdrijf uit. Dylan zou onwel zijn geworden en gestorven zijn door onderkoeling. Maar wat voor tragedie heeft zich die avond afgespeeld?
Veel vraagtekensDat is wat Theo Barkel zich afvraagt in het boek ‘Dylan Proosten, vergeet mijn naam niet. “Mijn vrouw heeft het boek uitgegeven. We kennen de ouders van Dylan. Mijn zoon heeft bij hem in de klas gezeten. Het overlijden van Dylan greep ons ook behoorlijk aan.”
“Ik heb heel lang getwijfeld of ik er over zou schrijven. Ik heb gepraat met zijn ouders. Er zijn rare dingen gebeurd die niet helemaal kloppen. Zijn ouders zeiden dat ze heel graag wilden dat ik erover zou schrijven. Ze hebben nog steeds veel vraagtekens omdat ze niet weten wat er is gebeurd.”
Aandacht voor de zaakNa ongeveer twee jaar twijfelen besloot Barkel om toch een boek te schrijven. Ook de vrienden van Dylan wilden dat graag. “Ze waren blij met aandacht voor Dylan.”
Het boek is niet bedoeld om geld te verdienen, benadrukt Barkel. “Het heeft tot nu toe zelfs alleen maar geld gekost. Ik wil aandacht voor de zaak.”
Scenario van de avondBarkel heeft uitgebreid met Dylans vrienden gesproken en hij is in de omgeving geweest waar Dylan verdween. Van het Nederlands Forensisch Instituut heeft hij het pathologisch rapport gekregen. “Dat zijn we met medische specialisten helemaal nagegaan.”
“We zijn absoluut een stuk verder gekomen,” zegt Barkel. “We hebben een mogelijk scenario van wat er die avond is gebeurd.”
Barkel kreeg ook hulp van justitie en politie voor zijn boek. “Dat viel niet mee, omdat ze niet veel vrij wilden geven. Ik snap niet waarom de politie zo gesloten is. Het is nooit een strafzaak geweest.”
ParagnostenVrij snel nadat Dylan was overleden, hebben vrienden van hem contact gehad met twee mediums. Zij zeiden onafhankelijk van elkaar exact hetzelfde. “Daardoor was ik benieuwd wat andere paragnosten zouden zeggen,” vertelt Barkel.
In zijn boek vraagt hij daarom paragnost Peter van der Hurk en medium Christel van den Akker om naar de zaak te kijken. “Ze zeiden tot mijn stomme verbazing hetzelfde als de eerste twee. Het strookte redelijk goed met wat we te weten waren gekomen. In het kort gezegd zijn sommige mensen niet helemaal eerlijk geweest. Ik ben geneigd dat te geloven.”
'Boek van Dylans ouders'Barkel heeft alles in samenwerking met de ouders van Dylan gedaan. “We hebben veel gesprekken gehad die zowel voor hen als voor mij emotioneel waren. Ik zie het ook meer als hun boek in plaats van mijn boek.”
‘Dylan Proosten, vergeet mijn naam niet’ is vanaf 29 oktober te bestellen via uitgeverij Life. Vanaf dan zal het ook in de boekhandel te vinden zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.