Brabantse marathonschaatsers pleiten voor meer snijvaste kleding tijdens wedstrijden
Marathonschaatser Jochem Uithoven uit Andel vindt het zelfs raar dat er tijdens wedstrijden zo weinig bescherming wordt gedragen. De KNSB verplicht de deelnemers om scheen-, enkel- en handbeschermers te dragen. "Als we fietsen of inlineskaten dan gebruiken we een helm. Waarom dan niet tijdens een marathonwedstrijd?", vraagt Uithoven zich af.
Snijvast pak te heetDe schaatsbond wil in de toekomst mogelijk geheel snijvaste pakken verplichten. Komende weken wordt daar onderzoek naar gedaan. Uithoven is net als marathonschaatser Ruud Aerts uit Riel een voorstander van meer snijvaste kleding. De Brabantse atleten zien echter ook nadelen. Zo is het snijvaste pak dat shorttrackers gebruiken veel te log en warm voor de lange afstanden.
"Het is nu al te warm", legt Uithoven uit. Volgens Aerts is de sport te klein voor fabrikanten om een geheel nieuwe pakken te ontwikkelen. "Maar de KNSB moet wel na gaan denken hoe we de sport veiliger kunnen maken. Dat kan door middel van snijvaste pakken of alleen delen ervan", aldus Aerts.
Overigens was Aerts ook aanwezig bij de wedstrijd waar het ongeluk gebeurde. "Martin van de Pol reed na ons. Ik hoorde op een gegeven moment dat de wedstrijd van de B-rijders was gestaakt. Even later zag ik een plas bloed op het ijs liggen", weet Aerts zich nog te herinneren.
Jochem Janssen In 2006 kwam de Eindhovense marathonschaatser Jochem Janssen tijdens een wedstrijd ten val. Hij kreeg daarbij een schaats in zijn zij. Hij lag minuten lang roerloos op het ijs.
In 2009 zette hij een punt achter zijn carrière omdat hij nog steeds hinder ondervond van een blessure uit 2006. Meerdere keren is Janssen geopereerd, maar de gevolgen waren nog altijd merkbaar.