Wetenschappers TU/e breken record datatransport: twintig keer beter dan huidige glasvezel

28 oktober 2014 om 01:42
nl
Onderzoekers van Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) en University of Central Florida hebben data met een recordhoeveelheid van 255 Terabit per seconde weten te versturen met een nieuw type glasvezel. Dat schrijven ze in de online editie van het vakblad Nature Photonics. Het recordtransport is twintig keer beter dan in onze huidige glasvezels mogelijk is.
Geschreven door

255 Terabit komt overeen met 31.875 GB. Dat is vergelijkbaar met 1275 volledig gevulde blu-ray schijven met ruim 119,5 dagen aan HD-video. De nieuwe vezel biedt een antwoord op de snel toenemende vraag naar grote opslag in optische communicatienetwerken.
Groeiende vraagDoor de populariteit van internettoepassingen en het groeiende netwerk aan capaciteitslurpende datacenters is de verwachting dat de vraag naar capaciteit in telecommunicatie blijft groeien.
Zonder aanpassing van het netwerk dreigt een zogeheten ‘capacity crunch’: door een te grote vraag raken dataverbindingen overbelast. De nieuwe soort glasvezel moet dit zien te voorkomen.
De nieuwe vezel bevat zeven verschillende kernen waar het licht doorheen kan reizen, in plaats van de enkele kern in de huidige commerciële glasvezels. Dat is alsof je van een eenrichtingsweg naar een zevenbaanssnelweg gaat.
'Over vijf jaar de grond in'Onderzoeker Hugo de Waardt van de TU in Eindhoven probeerde aan HP/De Tijd de vergelijking met de snelweg uit te leggen. "En dan niet steeds met één auto, maar met drie bovenop elkaar."
De Waardt verwacht dat de nieuwe glasvezelkabel pas over vijf jaar de grond in kan."Daarnaast moeten er ook nog ontvangers worden ontwikkeld die de informatie bij aankomst kunnen lezen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.