Zware tijden voor Brabantse fruittelers, appels laten vallen brengt meer op dan plukken
Mede door de boycot van Rusland is er te veel fruit en zijn de prijzen dus té laag voor de telers. Zelfs als er mensen voor het minimumloon komen plukken, wegen de kosten die gemaakt worden niet op tegen de opbrengst van de oogst.
Appels moeten zo snel mogelijk van de boomZo ook bij teler Bernard van Huizeling uit Ravenstein. Hij heeft zijn appels bespoten met het natuurlijke stofje dat er voor zorgt dat de appels sneller rijpen. Want dat is nodig.
Het fruit moet namelijk zo snel mogelijk van de bomen af. Dit om te voorkomen dat de knoppen beschadigen en de boom dus volgend jaar niet kan bloeien.
Mogelijke vergoedingDe boomgaard van Van Huizeling ziet er op het eerste zicht met alle rode appeltjes prima uit. Maar de teler wordt niet vrolijk van het beeld. "Dit is niet waar je een heel jaar voor bezig bent", vertelt hij. De appels zouden niet rot onder de bomen moet liggen maar in de supermarkten.
Hoe graag hij ook van zijn appels af wil, de boomgaard wordt niet open gegooid voor publiek. Dit omdat de teler mogelijk een vergoeding krijgt van de Europese Unie als hij zijn appels uit de markt haalt. Maar dat is nog niet zeker want in februari komt daar uitsluitsel over. "Ik heb me daar voor opgegeven dus dan kan ik mijn appels natuurlijk niet langs de achterdeur verkopen", vertelt Van Huizeling.
Toch gaat het hem niet in de koude kleren zitten. "Ik denk wel eens, waar zijn we mee bezig. Er is zoveel honger in de wereld en wij laten hier de appels gewoon op de grond vallen."