Financiële problemen Woningstichting Geertruidenberg 'nog erger' dan bij andere corporaties

30 oktober 2014 om 18:51
nl
De financiële problemen bij woningbouwstichting Geertruidenberg, de WSG, zijn nog meer uit de hand gelopen dan bij andere woningbouwverenigingen in Nederland. Dat concludeert de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties in haar eindrapport dat donderdag is gepubliceerd door de Tweede Kamer.
Geschreven door

De enquêtecommissie kwam tot stand naar aanleiding van het wanbeleid bij de corporatie Vestia uit Den Haag, dat een miljardenschuld maakte met speculaties met leningen.
De commissie heeft ook onderzoek gedaan naar de problemen bij andere, kleinere woningbouwcorporaties, waaronder WSG uit Geertruidenberg.
Speculatieve grondaankopenHet Centraal Fonds Volkshuisvesting moest vorig jaar een bedrag van ruim 118 miljoen euro uittrekken om WSG van de ondergang te redden. Per woning heeft de WSG vier keer zoveel steun gekregen als woningcorporatie Vestia, dat al meer steun kreeg dan andere woningbouwcorporaties in nood.
Volgens de parlementaire enquêtecommissie heeft WSG haar schulden te wijten aan speculatieve grondaankopen. De speciale commissie van de Tweede Kamer schrijft dat de verschillende toezichthouders en het ministerie de woningstichting uit Geertruidenberg te veel haar gang liet laten gaan bij de grondaankopen.
Partij gezochtMomenteel wordt er nog gezocht naar een partij die WSG wil overnemen. Mogelijk dat een extra financiële injectie nodig is voor WSG als niemand de woningstichting wil overnemen.
Casade waarschuwdeWoningcorporatie Casade uit Waalwijk zag het mis gaan zegt directeur Roel van Gurp tegen het Omroep Brabant programma Onder Ons. ''De plannen waren mooi maar financieel klopte er niks van.'' Dit heeft Casade tijdig laten weten aan WSG en de toezichthouder maar het werd volgens Van Gurp met een lachertje afgedaan. ''En nu zitten we met de gebakken peren.''
HuurdersverenigingBert van Ham, voorzitter van huurdersvereniging Geertruidenberg, heeft fijn gewoond in de woningen van WSG. De woningbouwvereniging bouwde volgens Van Ham fantastische, revolutionaire woningen. ''Het trieste van het verhaal is dat er grote blunders zijn gemaakt bij de aankoop van de gronden.''
Ondertussen woont Van Ham niet meer in een woning van WSG omdat de huren alsmaar verhoogd werden. ''Het doel was binnen halen wat er binnen te halen valt. Het maximale werd eruitgehaald en zelfs meer. De huren stegen met 4,5 tot 6,5 procent, zelfs hoger dan mocht.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.