Justitie eist 20 jaar en tbs tegen Ada S. voor vermoorden echtgenoot, 'Wij redden leven derde man'
Volgens justitie zijn de twee levensverzekeringen het belangrijkste bewijs. In beide gevallen sloot de 52-jarige S. vlak voor de dood van de echtgenoten een verzekering af. 'Wiskundig' bewijs waar geen speld tussen te krijgen is, in deze zaak volgens justitie niet nodig. De doodsoorzaak van de ex-mannen hoeft niet per se te kunnen worden achterhaald.
Justitie kan de dood van de eerste echtgenoot niet los zien van de levensverzekering, die kort voor zijn overlijden werd afgesloten. Deze verzekering leverde S. 250.000 euro op. Zij keek tijdens de zaak donderdag strak voor zich uit en liet ze geen enkele emotie zien.
Verdachte zoekwoordenBehalve de levensverzekeringen voert justitie ook de zoekopdrachten van Ada S. aan als bewijs. Zo zocht S. naar 'grafstuk met zonnebloemen' op de avond voor het overlijden van haar tweede echtgenoot, Van der Ploeg.
Ze zegt zelf dat dat voor haar eerste overleden echtgenoot was, maar volgens justitie was ze al zeven jaar niet meer bij zijn graf geweest. En op het graf van Van der Ploeg lagen een paar dagen later inderdaad zonnebloemen.
Ada zocht ook naar de werking van verschillende soorten medicijnen, ook in combinatie met het woord 'dodelijk'. Ze zou bij haar eerste man een cocktail van medicijnen in een drankje hebben gedaan om hem te versuffen. Toen de medicijnen werkten, zou ze hem een fatale dosis insuline toegebracht met een injectiespuit. Die combinatie was naar verluidt dodelijk.
Advocaat: Ada diende geen giftige stoffen toeAda ontkent echter dat ze zocht naar dodelijke medicijnen. Volgens haar zocht een ander met haar computer naar de dodelijke combinatie. Ook zijn er alternatieve scenario's mogelijk voor de dood van Van der Ploeg, beargumenteert haar advocaat Mirjam de Vilder. Zo kon Van der Ploeg de medicijnen zelf ingenomen hebben.
Volgens De Vilder is er geen bewijs dat S. giftige stoffen aan haar man toediende. De advocaat denkt dat Van der Ploeg een natuurlijke dood is gestorven.
Geen moord op eerste manDe doodsoorzaak van Ada's eerste man, Ruud Konijn, kon niet worden vastgesteld. "Want waar rook is, is juridisch gezien niet altijd vuur", zei de aanklager. Beide sterfgevallen tonen wel veel overeenkomsten, maar er werd bij Konijn geen spoor van een mogelijke gifcocktail gevonden. Daarnaast zou ook bij Konijn volgens advocaat De Vilder sprake zijn van een natuurlijke dood.
Volgens justitie kan wel worden bewezen dat S. nalatig heeft gehandeld toen Ruud symptomen had waaruit bleek dat het niet goed met hem ging. Ze heeft toen geen dokter gebeld. Ze sloeg pas alarm toen Konijn al dood was.
De rechercheurs werden tijdens de verhoren bijgestaan door psychologen, omdat bekend was dat Ada S. mogelijk veel zou liegen. Zo had ze eerder gezegd dat een van haar kinderen als baby was overleden. Dat bleek niet te kloppen. Ze veranderde al haar verklaringen ook constant, vermoedelijk om onder haar straf uit te komen.
Volgens haar advocaat veranderde S. haar verklaringen zeventien keer. "Ze werd vijftien maanden na de dood van Van der Ploeg aangehouden. Het is dan ook niet gek dat ze details en tijdstippen niet meer wist", zo zei De Vilder.
Geen emotieS. wordt ook verdacht van brandstichting bij het huis van haar derde man Jos, in Sambeek. Volgens justitie stak ze zijn huis in brand om geld op te strijken van de verzekering. Ze had lege terpentineflessen in haar auto liggen en druppels terpetine op haar linkerschoen.
Net als de andere twee echtgenoten van S. moest ook Jos voor zijn leven vrezen, meent justitie. Ze ziet naar eigen zeggen een patroon bij S. en eist daarom tbs met dwangverpleging. "Wij hebben het leven van Jos gered", meent de aanklager.
'Justitie moet met beter bewijs komen'De advocaat van Ada S. is hier niet zo zeker van. Volgens de verdediging hebben de sterfgevallen van de eerste en tweede echtgenoot niets met elkaar te maken. Bovendien verklaarden huisartsen in beide gevallen dat zij stierven door een natuurlijke doodsoorzaak.
Wat de advocaat betreft moet justitie eerst aantonen dat de tweede echtgenoot van S. met gif werd gedood. Daarna moet justitie aantonen dat opzet in het spel was, aldus De Vilder.