Provincie nog niet tevreden met plan tegen drugsafval: 'Een miljoen euro is te weinig'

30 oktober 2014 om 15:14 • Aangepast 24 april 2020 om 19:12
nl
Provinciebestuurder Johan van den Hout en de burgemeester van Heusden, Jan Hamming, zijn blij dat de VVD en PvdA in de Tweede Kamer een plan hebben geopperd om het probleem van drugsafvaldumpingen op te lossen. Maar beiden zijn nog niet tevreden. Ze vinden dat er te weinig geld wordt uitgetrokken.
Geschreven door

Hamming pleitte in het verleden voor meer middelen om het dumpen van drugsafval te bestrijden. Die middelen lijken er te komen. De partijen willen dat drugscriminelen beter opgespoord kunnen worden en dienen daarom een voorstel in voor de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu.
Daarvoor wordt één miljoen euro uitgetrokken. De provincie en gemeenten moeten zelf een extra miljoen bijleggen.
'Te weinig'Volgens provinciebestuurder Van den Hout is dat bedrag te karig, want de kosten die met de bestrijding gemoeid zijn, zijn volgens hen veel hoger. De totale kosten die jaarlijks in Brabant worden gemaakt om drugsafval op te ruimen worden geschat op drie miljoen euro.
"Negentig procent van het drugsafval in Nederland wordt in Brabant gedumpt. De gemiddelde kosten voor het opruimen van een dumping en het opschonen van de grond liggen tussen 5000 en 70.000 euro", aldus Van den Hout.
De gedeputeerde vindt het bovendien raar dat gemeenten de helft moeten gaan bijdragen en de kosten dus volledig uit gemeenschapsgeld worden betaald. Hij handhaaft zijn standpunt dat de vervuiler moet betalen en criminelen zelf voor de kosten moeten opdraaien.
Meer rechercheBurgemeester Hamming is blij dat er iets gedaan wordt aan ‘de onrechtvaardigheid dat grondeigenaren die niet gevraagd hebben om die rotzooi op hun grond, soms tienduizenden euro’s moeten betalen voor het opruimen en het reinigen’. Maar er is volgens de burgemeester genoeg ruimte voor verbetering.
“Wij wilden drie dingen. We hebben bij twee dingen onze zin: er komt meer politiecapaciteit en er komt geld voor het opruimen van het afval. Daarnaast wilden we meer recherche om juist in de toekomst dit soort criminaliteit te voorkomen. Dat laatste hebben we nog niet binnen”, aldus Hamming.
Rol gemeenteIn het voorstel van de partijen staat dat de overheid geld moet geven aan

gemeenten die veel kosten maken in verband met drugsafvaldumpingen. In ruil daarvoor moeten die gemeenten onderzoek doen naar het afval, zodat de criminelen kunnen worden opgespoord. De schade moet dan op de daders verhaald worden.
Klik hier voor meer informatie rond de toename in drugsgebruik en drugsafvaldumpingen in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.