Permanente bewoning op recreatieparken in Zundert, Oirschot en Waalwijk
Volgens provinciebestuurder Yves de Boer gaat het om een technische aanpassing in de Verordening Ruimte van de Provincie. Die aanpassing maakt het voor de betrokken gemeenten mogelijk om de bestemmingsplannen te wijzigen, zodat permanente bewoning mogelijk wordt.
Geen beleidswijzigingDe discussie in Provinciale Staten ging vooral over de vraag of de provincie nu de deur open zet voor permanente bewoning op veel meer recreatieparken in Brabant. Volgens Yves de Boer is dat niet zo. "Er is geen sprake van een beleidswijziging", aldus De Boer.
De provincie maakt het nu mogelijk dat Waalwijk, Oirschot en Zundert de recreatieparken aanmerken als 'gewone' woonwijken. Dat heeft veel voeten in de aarde, omdat de parken niet voldoen aan veel wettelijke normen die voor woonwijken gelden.
Daarnaast zou dit ook inhouden dat de recreatiewoningen bij het totaal aantal 'gewone' woningen in de gemeente wordt opgeteld en er dus de komende jaren geen nieuwe huizen gebouwd mogen worden.
Gemeente beslist uiteindelijkVoor de gemeente Oirschot is dit reden genoeg om nog verder te onderhandelen met de provincie. Volgens de woordvoerder wil de gemeente niet dat er geen nieuwe huizen gebouwd kunnen worden. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord in de zaak.
Als de provincie zegt dat het bestemmingsplan gewijzigd mag worden, moet de gemeente uiteindelijk de knoop doorhakken of de veranderingen er ook daadwerkelijk komen. Zij willen uiteindelijk de dubbelbestemming 'recreatie-wonen toestaan' voor recreatiepark Stille Wille.
Mocht de gemeente meegaan in het besluit, dan moeten de bestemmingsplannen gewijzigd worden. Dit gebeurt in overleg met de parkeigenaren. Het zal daarbij vooral gaan over de kwaliteit van het landschap en de financiën.
Goed nieuws voor gemeente WaalwijkVoor de gemeente Waalwijk en recreatiepark De Spranckelaer is de legalisatie goed nieuws. Volgens wethouder Keijzers is het geen ramp dat er minder huizen bijgebouwd mogen worden. Ze geeft wel aan dat de extra kosten die gemaakt worden voor de veranderingen aan het bestemmingsplan, bij de bewoners liggen.
Zij weten hiervan en de gemeente zal samen met de bewoners gaan kijken hoe alles financieel geregeld kan worden. Als het park een woonwijk wordt, komen er ook nieuwe eisen. De geluidswal bij het park bijvoorbeeld. Die zal moeten worden opgehoogd en die kosten zijn voor de bewoners.
Voordelen voor bewonersMaar er zijn ook voordelen voor de bewoners. Zo wordt het makkelijker om een aanbouw te plaatsen. Al zit hier wel gelijk een 'maar' aan. De provincie wil namelijk voorkomen dat het rommelig wordt op het park door allerlei aanbouwen die overal gebouwd worden.
"We moeten nu een goede balans zien te vinden", zegt de wethouder. Als ander voordeel noemt ze bijvoorbeeld de postbode. Nu komt de post in een grote zak aan op het park en de bewoners moeten zelf de bezorging regelen. Als De Spranckelaer een woonwijk wordt, zullen zulke dingen via de gemeente geregeld gaan worden.