Lachgas, speed en harde beats: steeds meer illegale housefeesten in West-Brabant

2 november 2014 om 22:02
nl
Een weekend lang pillen slikken, coke snuiven en uit je dak gaan op housemuziek. Het liefst ergens op een open plek in het bos of in een oude loods op een industrieterrein. Het klinkt als een flashback naar de jaren negentig, maar het is toch echt booming in 2014. Vooral in het westen van Brabant is er elk weekend wel een illegaal housefeestje.
Geschreven door

Dit weekend was dat bijvoorbeeld zo in Etten-Leur. Een kleine vijftig jongeren kwamen bij elkaar in een leegstaand bedrijfspand op een industrieterrein. Van tien uur 's avonds tot acht uur 's morgens knalden de beats door de verlaten straten van het bedrijventerrein.    
De gasten, allemaal tussen de achttien en de 25 jaar en stijf van de drugs, komen niet alleen voor de muziek en de drugs. Het is vooral ook spannend. Een meisje in een rolstoel, geschminkt in halloweenstijl, compleet met nepbloed en littekens in het gezicht: "Je doet iets wat eigenlijk niet mag en er is ook nog eens de kans dat het elk moment afgelopen kan zijn. Dat geeft natuurlijk een enorme kick."
Geen regelsEen jongen van een jaar of 24 in een konijnenpak, zo stoned als een garnaal, vult aan: "Hier heb je geen regels, geen sluitingstijden, geen rookverbod. Het is gewoon vrijheid, blijheid. Iedereen is gelijk en doet waar hij zin in heeft. Daar hou ik wel van."
De politie grijpt slechts bij een klein deel van de illegale housefeesten in. Woordvoerder Jordie van den Heuvel van de politie Zeeland-West-Brabant: "Dat is geen bewuste coulance van onze kant. Wij kunnen nou eenmaal pas ingrijpen als we weten dat er een illegaal feest aan de gang is. Zodra wij klachten krijgen over geluidsoverlast, gaan we ermee aan de slag."
Afgelegen, dus minder overlastVolgens Van den Heuvel duurt het vaak even voordat omwonenden gaan bellen. Daar komt nog bij dat de feesten vaak op afgelegen terreinen plaatsvinden, zodat er niet altijd mensen zijn die er dusdanig veel last van hebben, dat ze ook daadwerkelijk de politie bellen.
Wie er wel last van hebben, zijn de horeca-ondernemers in het westen van onze provincie. Arathorn Gummlich van de Bredase horecavereniging De Wandelarij: "Wij hebben liever dat die feesten in een gecontroleerde omgeving, binnen de horeca worden gegeven." Oftewel: het kost hen klanten en dus ook geld.
Te duurVolgens organisator Tomas den Braven van de houseparty in Etten-Leur heeft de horeca in West-Brabant dit aan zichzelf te danken. Thomas: "Toen ik zestien was kon ik voor 25 euro een leuke avond op stap in Breda. Tegenwoordig ben je om elf uur 's avonds al vijftig euro kwijt. Het is gewoon niet te betalen. Daarnaast mag je bij ons gewoon drugs gebruiken én we draaien veel betere muziek dan in de café's."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.