Van oorsprong Oost-Duitse Christine uit Best zag nieuwe kansen door de val van de Berlijnse muur
Christine hoorde thuis in Halle over de val van de muur. "We zetten de televisie aan en zagen de beelden. Ik kon het niet geloven. Er gebeurde iets geweldigs. Het broeide al een tijdje, maar niemand had de val van de muur zo snel verwacht", aldus Christine. Ze wilde niet per se weg uit de DDR.
"Ik wilde juist daar blijven, maar ik wilde wel vrijheid en niet meer dat beklemmende gevoel en dat je steeds op je vingers werd gekeken", aldus Christine Thon. Toch is ze op haar 25e verhuisd naar Nederland.
Grauw en vervallenVoormalig Omroep Brabant-journalist André van Dongen is Berlijn-kenner en kwam in 1971 voor het eerst in deze stad. De eerste indruk van Oost-Berlijn was dat de stad grauw en vervallen was. "Maar ik had niet het idee dat mensen daar ongelukkig waren", aldus André van Dongen.
"Ik was die negende november 1989 op de redactie bij Omroep Brabant aan het werk. Ik was het Duitse journaal aan het kijken, toen het bericht van de val de muur bekend werd gemaakt. Ik heb toen de hele nacht naar de berichten gekeken", aldus Van Dongen. Een paar dagen na de val van de muur ging hij naar Berlijn. "Er was een euforie die niet te beschrijven was."
[YouTube:body: http://youtu.be/GqQNprsj2Go]
De DDR, wat was dat ook alweer?Christine Thon schreef over de tijd waarin zij opgroeide in de DDR het boek ‘De DDR, wat was dat ook alweer?’ "Ik kreeg veel vragen over hoe het was om op te groeien achter het IJzeren Gordijn. Het boek is een ervaringsdocument geworden, maar tegelijkertijd ook een tijdsbeeld van de DDR."