Janssen-Cilag uit Tilburg sleept Achmea voor de rechter over inkoop medicijnen

7 november 2014 om 09:36
nl
Farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag uit Tilburg en de vereniging voor patiënten met de huidziekte psoriasis (VPN) slepen zorgverzekeraar Achmea voor de rechter vanwege een nieuwe inkoopprocedure van medicijnen. In een kort geding eisen ze dat Achmea afziet van de nieuwe methode. Dat maakten de twee vrijdag bekend.
Geschreven door

Het farmaciebedrijf en VPN zeggen dat Achmea vanaf januari een systeem invoert waarbij ziekenhuisartsen worden verplicht om zich bij het voorschrijven van medicijnen te houden aan een ranglijst. Die is samengesteld op basis van de hoogte van de kortingen die farmaceutische bedrijven geven. Het gaat vooral om dure medicijnen tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn.
Beperken 'voorschrijfvrijheid'Janssen-Cilag, producent van een van de geneesmiddelen, vindt dat Achmea de 'voorschrijfvrijheid' van de arts beperkt. Wie verzekerd is bij Achmea zou hierdoor mogelijk niet het geneesmiddel krijgen dat voor hem of haar het beste is.
De VPN benadrukt dat 'de gemiddelde patiënt' niet bestaat. "Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Arts en patiënt moeten er samen uitkomen."
'Geen verplichting'Achmea spreekt tegen dat bepaalde geneesmiddelen worden opgedrongen. "De arts kiest samen met de patiënt voor de beste behandeling. Van een verplichting om een bepaald geneesmiddel voor te schrijven is dan ook geen sprake," zegt een woordvoerster.
De verzekeraar hanteert inderdaad een ranglijst, maar dat zou geen verplichting zijn voor de arts. Tot nu toe hebben volgens de woordvoerster van Achmea negentien ziekenhuizen zich aangesloten bij de inkoopprocedure. Om hoeveel patiënten en verzekerden het gaat, kon ze niet zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.