Tien jaar na aanslag is de angst onder Udense moslims weg: 'Hollandse nuchterheid hè'
Het was een gekkenhuis, tien jaar geleden. Een week na de moord op Theo van Gogh stond de Nederlandse multiculturele samenleving compleet op zijn kop. Op verschillende plekken werden moskeeën en Islamitische scholen beklad. De aanslag op de Bedirschool in Uden was het dieptepunt.
Op de Bedirschool hebben ze er bewust voor gekozen om geen speciale bijeenkomst of herdenking te organiseren. Directrice Samira Budak: "We kijken liever vooruit dan terug. Het is verschrikkelijk wat er tien jaar geleden is gebeurd, maar nu gaat het prima met de school. We hebben een steeds betere band met de rest van de Udense gemeenschap."
Een vader die zijn kinderen naar school komt brengen, is het met de directie eens: "Hollandse nuchterheid hè. Het is nu eenmaal gebeurd en we hebben ervan geleerd met z'n allen. Het bleek achteraf ook dat het een kwajongensstreek was."
Die woorden nam oud-burgemeester Joke Kersten toen ook eens in de mond, maar daar heeft ze inmiddels van geleerd. Kersten: "Het was echt een daad van terreur, een aanslag. En die daad heeft de Udense gemeenschap lang in zijn greep gehouden. Gelukkig zijn we er uiteindelijk sterker uit gekomen met z'n allen."
Islamitische normen en waardenDe nieuwe vestiging van de Bedirschool zit in een pand waarin ook een brede school, een peuterspeelzaal en een bejaardenhuis zijn gevestigd. Een vrouw die haar twee dochters naar school brengt: "Dat is ideaal. Nu kunnen onze kinderen onderwijs krijgen volgens Islamitische normen en waarden en toch ook in contact komen met Nederlandse kinderen en volwassenen."
De angst die er jaren lang goed in heeft gezeten bij de Udense moslimgemeenschap, lijkt nu stukken minder sterk aanwezig te zijn. Loek Borrel, toenmalig directeur van het jongerencentrum in Uden: "Toen had je echt twee grote groepen jongeren hier in het dorp die lijnrecht tegenover elkaar stonden: Nederlandse Londsdale-jongeren en een groep allochtone jongeren. Dat is nu niet meer het geval."