Weg naar de Bevrijding: de Slag bij Overloon in fraaie foto's en films
Het grote bevrijdingsverhaal op Wegnaardebevrijding.nl is halverwege. Het is november 1944 en de geallieerden strijden tegen wat voorlopig de laatste stuiptrekkingen van een vijand in het nauw zijn. Hoofdstuk 7 gaat over het gevecht tegen de laatste obstakels in de kop van Limburg en het Oost-Brabantse grensgebied, aan de vooravond van de hongerwinter (die in hoofdstuk 8 wordt behandeld).
Strijd aan beide oevers van de MaasBegin september 1944 is al duidelijk dat de Duitse bezetters tegen geen enkele prijs de oostelijke Maasoever uit handen willen geven. Ze besluiten de Maas en het gebied tussen de rivier en de grens in Noord- en Midden-Limburg op te nemen in de Westwall. Deze verdedigingslinie langs de Duitse westgrens staat misschien beter bekend als Siegfriedlinie. Ten westen van de Maas krijgen de geallieerden in de loop van oktober vaste voet aan de grond.
Volle gangDe Duitse troepen in Noord-Limburg vormen tegelijkertijd ook een serieuze bedreiging voor de plannen van de bevrijders om snel vanuit de regio Nijmegen met een enorme troepenmacht Duitsland binnen te vallen en naar het Ruhrgebied op te trekken. Eind september 1944 is operatie Market Garden weliswaar mislukt, maar intussen is de voorbereiding op een nieuwe stoot richting Duitsland nog steeds in volle gang.
Zwaar gevecht in modder en kouCentraal in hoofdstuk 7 van Wegnaardebevrijding.nl staat de Slag bij Overloon waar de Amerikaanse en Engelse tanks tegenover de Duitse pantsers komen te staan. Het wordt een zwaar gevecht in de modder en de kou dat destijds zeer fraai met films en foto’s in beeld is gebracht en die in dit hoofdstuk worden gepresenteerd.
Voor dit project konden de makers gebruik maken van de filmarchieven van Jan en Gerrit Jetten uit Gennep, de familie Manders uit Sint-Anthonis en Sinvid Media Makers.