Ouderenbond KBO: ‘Ouderen in Brabant slachtoffer van veranderingen in zorg’

13 november 2014 om 23:01
nl
Ouderen in Brabant worden de dupe van de veranderingen in de zorg in 2015. Dat zei voorzitter Frans Slangen van de ouderenbond KBO-Brabant donderdag in een thema-uitzending van Onder Ons over de zorg. Volgens Slangen moeten de gemeenten zoveel bezuinigen dat ouderen daar zeker door geraakt worden.
Geschreven door

Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg aan thuiswonenden zieken en ouderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp. Eerst werd dat grotendeels door het Rijk betaald. Gemeenten nemen die taak nu over, maar krijgen daar veel minder geld voor.  
'Ouderen gaan het merken'Wethouder Lenie Scholten van Eindhoven heeft daarom de dagbesteding voor ouderen, bijvoorbeeld op een zorgboerderij, met 12 procent gekort. Volgens haar kan dat door effectiever te werken. Frans Slangen: "Dat kun je niet uit die organisaties persen zonder dat de ouderen het merken."
Bij KBO-Brabant zijn ongeveer 130.000 Brabantse ouderen aangesloten. Volgens Slangen is de onrust onder deze groep groot, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Wethouder Bernd Roks van de gemeente Hilvarenbeek zei dat die duidelijkheid snel komt als zijn ambtenaren uitzwermen om gesprekken te voeren met hulpbehoevenden. "We brengen dan in kaart wat mensen nodig hebben, en zoeken met hen samen naar oplossingen."
Leerproces voor ambtenarenIn de studio was ook Annie Thomassen, die voor haar zieke man Jan zorgt. Zij heeft al zo'n gesprek gehad met één van Roks' ambtenaren, en vond dat heel ongemakkelijk. "Je hebt toch het idee dat je je moet verdedigen als zo'n ambtenaar vraagt of je kinderen en buren meer voor je kunnen doen."  Wethouder Rok zei daarop dat het een 'leerproces' is, ook voor de ambtenaren.
Wethouder Lenie Scholten vindt dat de vragen wel gesteld moeten worden, "maar veel hangt af van hoe je die vraag stelt".  Frans Slangen vindt dat ouderen hulp moeten krijgen bij die zogenaamde 'keukentafelgesprekken' van de gemeente.
"Wij hebben als KBO-Brabant onafhankelijke cliënt-ondersteuners opgeleid, de gemeenten hebben de plicht die ondersteuning aan te bieden, alleen moeten ze dat niet zelf doen," aldus Slangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.