Stuifmail zondag 16 november: een groene specht, dennenvoetzwam en een salamander

16 november 2014 om 13:26
nl
Ieder weekend keert boswachter Frans Kapteijns weer even terug uit de natuur om aan te schuiven bij Willem-Jan Joachems. Daar beantwoordt hij lezersmail en praat hij over bijzondere fenomenen uit de natuur. In deze aflevering van Stuifmail gaat het onder andere over een groene specht, dennenvoetzwam en een salamander.
Geschreven door

Groene specht (Marianne Wijten):Op de foto is heel vaag een groenige vogel te zien. Toch kan ik met bijna grote zekerheid melden, dat het gaat om een groene specht. De houding is namelijk ook typisch voor een groene specht. Deze groene spechten zijn standvogels en komen het meest voor in open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Ze maken elk jaar een zelfgehakt hol in een oude loofboom of een dode boom. Groene spechten eten insecten, maar vooral grote mieren, zoals de rode bosmieren. Daarom zie je zo ook vaak op de grond zitten. Beroemd is de lach (roep) van de groene specht, want die hoor je meer dan dat je een groene specht te zien krijgt.
Spreeuwen (Han Engel):Op de foto zie je dat heel veel spreeuwen zich verzameld hebben op de hoogspanningsmasten. Dit verzamelen van onze Nederlandse spreeuwen is altijd na de broedtijd. Je ziet dat overigens bij meer soorten vogels, bijvoorbeeld bij de kieviten. In kleine groepjes komen onze spreeuwen overal vandaan en verzamelen zich op de voor hen geschikte slaapplaatsen. Maar er is meer! Vanaf het najaar worden deze verzamelplaatsen nog drukker, want dan komen de spreeuwen vanuit Noord en Midden-Europa naar hier, naar Nederland. Het wordt dan een drukte van ja welste rond die slaapplaatsen. Als ze dan gaan vliegen, krijg je een hele dichte wolk van duizenden spreeuwen. Als je dat dan ziet, sta je aan de grond genageld zo mooi is dat verschijnsel van synchroon zwenkende zwermen spreeuwen.
Salamander (Rozemarijn Krijgsheld)Op de foto, die inmiddels van 12 oktober is, zie heel duidelijk een salamander. Toch merk je vaak dat mensen salamanders vaak aanzien voor hagedissen. Het is ook erg lastig, want aan de buitenzijde lijken ze, zeker op een afstand, best wel op elkaar en dus snap ik de verwarring best wel. Toch zijn er grote verschillen.
Salamanders hebben ze geen schubbenhuid en zijn dus zeer gevoelig voor uitdroging. Reptielen, waar de hagedissen toe behoren, hebben dus wel een mooie schubbenhuid en leven op het land. Amfibieën, waar toe de salamanders behoren, leven vooral in het water en komen soms op het land. Daarnaast is de ademhaling van salamanders ook anders. Het merendeel van de salamanders ademt via de huid, die hierdoor altijd vochtig moet blijven. Vandaar een leven in het water, of in de buurt van water of zeer vochtige omstandigheden.
Dennenvoetzwam (GFK)Op de foto zie je een dennenvoetzwam! Leuk dat de maker zijn voet erbij houdt. Deze paddenstoel, de dennenvoetzwam groeit in principe op stobben of op of nabij levende naaldbomen. De dennenvoetzwam is dus ook een parasiet, die bij naaldbomen stamvoetrot veroorzaakt. De vruchtlichamen van de schimmel verschijnen meestal in de nazomer of in de herfst. De hoed van het vruchtlichaam is in het begin mooi fluwelig geel. Dat veranderd wel binnen enkele weken, want dan wordt de kleur steeds donkerder, tot zwart met in het begin nog met zwavelkleurige rand, die later ook zwart wordt en is de hele paddenstoel dus zwart. Je kan deze paddenstoel in Nederland vooral op de zandgronden vinden.
Gedicht: De zon zakt in mijn stilte (Katja Gebbink)De zon zakt in mijn stilteIk denk aan fietsenAan boodschappen doenAan het interview van vanochtendEn de zuurkool van vanavondMaar langs het alledaagse schuurt mijn liefde voor jouWaar je bentEn wat je doetWat je zegtEn wat je denktDe storm heeft je meegenomenJe wankele kracht gebrokenIk wacht op jouIn een ridderpakTot je jezelf hebt uitgegraven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.