Video

Abdij Koningshoeve krijgt wereldpremière van Momotenko's muziek over St. Cecilia in Zijtaart

19 november 2014 om 15:29
nl
In de Abdij van Koningshoeven bij Tilburg zingt het koor Capella Brabant zaterdagmiddag de wereldpremière van 'Cecilia'. Dat is koormuziek geschreven door de Tilburgse componist Fred Momotenko. De wereldpremière wordt een spannend moment want zelfs Marc Versteeg, de dirigent van Capella Brabant, geeft toe dat Momotenko een mooi maar erg lastig stuk muziek geschreven heeft.
Geschreven door

Wie gaat speuren naar de ontstaansgeschiedenis van de muziek komt terecht in Zijtaart. Bij het voormalige klooster St. Cecilia én bij de Bossche kunstenaar Margriet Kemper die gevraagd was om een kunstwerk te maken voor het dorpshuis en voor de school die nu in dat klooster zitten.
MagnoliaOmdat Cecilia vanouds de beschermheilige van de muziek is, bedacht Kemper dat een deel van haar kunstwerk zou moeten bestaan uit muziek. In haar fantasie hoorde ze een koor dat de muziek elk jaar zou komen zingen als de magnolia bloeide op de binnenplaats van het klooster.
Dat idee gaat nu niet door maar Momotenko's muziek is inmiddels opgenomen op een cd die gratis beschikbaar is voor inwoners van Zijtaart.
Het Ceciliaklooster heeft in Zijtaart altijd een belangrijke plek ingenomen. Lang was het een verpleeghuis maar de voormalige moeder-overste zuster Germana weet nog dat verenigingen uit het dorp altijd welkom waren. Volgens haar stond het klooster letterlijk en figuurlijk in het centrum van Zijtaart.
Heilige met een gezicht van nu Nadat de zusters vertrokken waren, werd het monumentale kloostergebouw verbouwd. Nu biedt het onderdak aan een school, een dorpshuis en een theaterruimte. De kapel waar vroeger de zusters baden, is nu de overblijfruimte voor kinderen van de school, waar zuster Germana als 'overblijfzuster' regelmatig te vinden is.
Op de openbare binnenhof staat nog steeds de magnolia. Margriet Kemper zette er een beeldje bij van Cecilia, een kleine kopie van het grote beeld boven de poort van het klooster. Maar ze gaf dat beeld letterlijk een modern gezicht, als model voor het gezicht koos ze een jonge vrouw uit Zijtaart (die inmiddels ergens anders woont).
Capella BrabantVoor het koor uit Zijtaart, dat Margriet Kemper in eerste instantie voor ogen had, bleek de muziek van Momotenko te lastig. Daarna duurde het even voordat er een koor gevonden was dat het aandurfde. Capella Brabant heeft er nu een poosje op gerepeteerd en zaterdagmiddag vanaf halfvier kan iedereen het dus voor het eerst horen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.