Udense pater Verbruggen wil 250.000 euro terug uit Rome 'Wij laten de kaas niet van ons brood eten'
Het begon allemaal toen Cees van Beek contact opnam met pater Verbruggen "Hij voelde aan dat hij niet meer lang te leven had en wilde iets met zijn geld doen", vertelt de pater vanuit het Braziliaanse Juiz de Fora, waar hij al 46 jaar woont. Verbruggen kon het geld alleen niet persoonlijk aannemen omdat hij Kruisheer is en dus de gelofte van armoede heeft afgelegd.
Geld kwam in een potjeHet bedrag werd in een potje gezet bij de Pauselijke Missiewerken (PMW), tegenwoordig beter bekend als Missio, en er werden afspraken gemaakt met de directeur. Als pater Verbruggen geld nodig had voor zijn werk in Brazilië, hoefde hij maar aan te kloppen en dan zou hij dit ontvangen. Dat ging jaren goed. Totdat er een nieuwe directeur kwam, pater Eduard Kimman.
Vaticaan in RomeDe nieuwe directeur maakte een legaat van het bedrag en vond dat het geld overgemaakt moest worden naar het Vaticaan in Rome. Dit schreef hij drie jaar geleden in een brief aan de kardinaal van Utrecht.
De 250.000 euro moet terug komen van Verbruggen. Maar hij twijfelt of het geld überhaupt is overgemaakt naar het Vaticaan. Het was volgens daar namelijk allemaal niet altijd even zuiver. "Voor paus Franciscus was dat Vaticaan één grote troep. Met die kardinalen, daar waren corrupte lui bij."
Sterke twijfelsVerbruggen wil een verklaring van deze overschrijving en die krijgt hij maar niet. Hij heeft dan ook sterke twijfels of het geld overgemaakt is. Zodra hij het bewijs heeft, zal hij afreizen naar Rome om zijn geld terug te vragen.
'Geen sprake van erfenis'Directeur Kimman was nog niet te bereiken voor een reactie maar aan het Brabants Dagblad liet hij eerder weten dat er geen testament is en er dus niet bewezen kan worden dat Verbruggen ooit een erfenis kreeg.
Volgens Kimman is het geld in een depot terecht gekomen voor de huishoudster van de overleden pastoor Van Beek en tevens tante van Verbruggen. Toen die stierf, was er volgens de directeur sprake van een legaat en dat moet worden overgemaakt aan de Congregatie van de Evangelisatie der Volkeren in Rome. Dat staat in de statuten.