Tientallen asielzoekers gaan elkaar met pijpen te lijf in Overloon: 'Vlam sloeg in de pan'
De asielzoekers gingen elkaar met verschillende wapens te lijf. Zo sloegen ze elkaar met stokken en ijzeren pijpen, en waarschijnlijk gebruikten ze ook messen. Bij de vechtpartij sneuvelden meerdere ruiten en werd de inboedel van gebouwen vernield.
'Ze zochten elkaar op'De onrust brak rond een uur ’s nachts uit, toen volgens de politie 'de vlam in de pan sloeg'. Agenten rukten uit en wisten de gemoederen na een uur tot bedaren te brengen. De bewoners renden weliswaar meteen hun woongebouw in, maar de agenten hielden uit voorzorg toch een paar uur lang een oogje in het zeil.
"Het lijkt erop dat de bewoners uit de verschillende woongebouwen elkaar opzochten", vertelt woordvoerder Dion Luiten. Volgens hem gaat het vermoedelijk om bewoners uit verschillende landen. Meerdere bewoners waren onder invloed van alcohol.
Met stokken te lijfDe bewoners gingen elkaar volgens de politie met stokken te lijf. Daarbij vielen vijftien gewonden. Een aantal moest voor behandeling naar de eerste hulp.
"We hebben drie mensen gearresteerd. Meerdere bewoners wensen daarnaast aangifte te doen. Dus het onderzoek duurt nog wel even om precies duidelijk te krijgen wat er is gebeurd", aldus Luiten. De verdachten zijn drie mannen van 19, 20 en 22 jaar oud.
Achthonderd asielzoekersDe Maashegge is één van de nieuwe locaties die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, oftewel het COA, in gebruik heeft genomen om het grote aantal vluchtelingen op te vangen. In totaal kunnen er in Overloon zo’n achthonderd asielzoekers terecht. De eersten arriveerden in juni van dit jaar.
Volgens het COA was de massale vechtpartij bij De Maashegge een incident. "Het ging hier niet om religieuze of om culturele redenen, maar om mensen die elkaar niet mochten", weet Jan Willem Anholts. De zegsman zegt dan ook dat de organisatie geen maatregelen treft, ook niet bij andere opvangcentra in Brabant.
Anholts: "Die mensen komen hier en moeten zich aan de regels van de Nederlandse maatschappij houden. Als dit niet goed gaat, worden ze overgeplaatst." Volgens hem is het niet zo dat er meer spanningen zijn doordat asielzoekers dicht op elkaar zitten. "Ze blijven maar kort, want de doorloop is hoog. Als er iets gebeurt, is dat zeker niet het gevolg van langlopende spanningen."
Niets bekend bij gemeenteVerder laat de gemeente Boxmeer desgevraagd weten dat er tot dusver geen signalen waren dat er spanningen tussen bevolkingsgroepen waren. "Daarover was bij ons niets bekend", zo zegt woordvoerder Antoinette Verstegen. De gemeente zegt de zaak later te behandelen, maar wil eerst het onderzoek van de politie afwachten.
Chris Ermers van Dorpsraad Stevensbeek vult aan: "Tot afgelopen nacht is er niets gebeurd en is het altijd vrij rustig geweest. Pas was er zelfs een open dag bij de Maashegge waar dorpelingen bij aanwezig waren. Ook was er pas een voetbalwedstrijd waarbij dorpelingen en asielzoekers aan het spelen waren", vertelt de voorzitter.