Video

Mislukt: Twitterproject Straatvogels van Eindhovense dak en thuislozen is vleugellam

23 november 2014 om 18:13 • Aangepast 24 april 2020 om 20:18
nl
Zeven maanden na de start van het project Straatvogels, waarbij vijf dak- en thuislozen uit Eindhoven via Twitter te volgen (zouden) zijn, kan het project als totaal mislukt worden beschouwd. Nog maar één deelnemer aan het project is echt actief als twitterende dakloze. De rest van de deelnemers is verdwenen, ermee gestopt of heeft geen zin meer.
Geschreven door

In februari van dit jaar ging het project  Straatvogels nog ronkend van start. In een persbericht werd gemeld dat vijf dak- en thuislozen uit Eindhoven online te volgen waren. "De vijf twitteraars zijn cliënten van verschillende maatschappelijke organisaties. Door hen te laten twitteren hopen die organisaties dat het beeld van dak- en thuislozen verandert."
Het vogeltje is dood Achteraf bleek het ijdele hoop. Op de overkoepelende website van het project zijn drie van de vijf originele  twitteraars afgevoerd. Zo is Ben Kolen, die zijn laatste bericht in de lente twitterde, als deelnemer verdwenen. Zijn dode account op Twitter bestaat nog wel. Van hetzelfde laken en pak is twitteraar Patrick Klokgieters die bij de start als deelnemer werd opgevoerd maar daarna als Straatvogel zoek raakte.
Ik ben boos StraatvogelCaat is recent ook al gestopt. Op haar nu gesloten accounts schrijft ze dat ze verder gaat als 'Just Me'.  Aanleiding voor het stoppen zijn journalistieke vragen over het project van ons aan Carin, die achter het account schuil gaat. Carin werd daarover zo boos en stapte op. Lillian Hendriks die in februari enthousiast van start ging. "Ik wil twitteren over mijn bezigheden maar ook over de situaties die ik tegenkom als dakloze", lijkt definitief op vogeltrek te zijn.
De 59-jarige Kenneth (en nieuwkomer) die officieel nog meedoet aan het project wist in vier maanden tijd slechts zeventig tweets de wereld in te sturen over zijn leven als dakloze. Het laatste bericht dateert alweer van drie weken geleden en het aantal volgers is minimaal.
Wie doet er eigenlijk mee? Om het nog gekker te maken: de verschillende instanties weten zelf niet meer wie wel of niet meedoet aan het project. De gemeente Eindhoven voert op de website andere deelnemers op dan de websites van Straatvogels040 en NEOS. Ook het aantal deelnemer varieert van twee tot zes twitteraars.
Twitteraar Rinze Bakker is als enige dagelijks actief. De kritische oudere Eindhovenaar zoals hij zichzelf noemt maakt vooral melding  van het feit dat hij toe is aan een un bakkie'. Rinze heeft slechts 109 volgers.
Vragen over het project voorgelegd aan meerdere woordvoerders, communicatie-deskundigen en pr-medewerkers die het project begeleiden namens zes instanties, worden niet of ontwijkend beantwoord. De enige verklaring die er echt komt is dat er een evaluatie plaatsvindt.
VragenlijstOp de website van de gemeente Eindhoven kan een enquête worden ingevuld over het mislukte project. Een van de vragen is of het volgen van Eindhovense straatvogels je beeld van dak en thuislozen heeft veranderd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.