Kuikenboeren in Zuid-Oost Brabant in problemen door vogelgriep
Slachterijen kunnen 700.000 kuikens per week slachten. Maar door het vervoersverbod, dat werd afgekondigd vanwege de vogelgriep, zijn er momenteel twee miljoen kuikens die geslacht moeten worden. "Je begrijpt dat dit een enorm probleem in dit gebied is", zegt kuikenboer Jan Verhoijsen uit Someren. De kuikens naar België vervoeren, zou een oplossing kunnen zijn. Maar de Belgen willen de kuikens niet hebben: "De Belgen zijn bang dat de vogelgriep over de grens komt. "En ze willen niet dat zij ons probleem op moeten lossen. Dat is ook wel begrijpelijk", aldus Verhoijsen in het Omroep Brabant-programma Onder Ons.
DierenleedDoor de beperkte slachtcapaciteit stapelen de problemen zich op bij de vleeskuikenbedrijven. Niek van der Cruijsen, ook te gast in het programma Onder Ons, zit met zijn bedrijf in Stevensbeek en in Erp. Er staan bij hem 25.000 kuikens in de rij om geslacht te worden, maar hij kan ze niet kwijt. "Ik zie ze elke dag zwaarder worden. Ze komen steeds dichter tegen elkaar aan te zitten en kunnen daardoor niet goed meer bij het water en het voer. Heel erg om te zien. Daar doe je het niet voor", aldus de aangeslagen Van der Cruijsen.
Ruimingen voorkomenVolgens Van der Cruijsen bestaat het gevaar dat kuikens straks te zwaar worden om op de reguliere manier geslacht te worden. "De kuikens zouden dan geruimd moeten worden. Dat lijkt mij vreselijk om mee te maken", zegt de kuikenboer. Jan Verhoijsen weet hoe dat is. Zijn bedrijf werd tijdens de vorige uitbraak van vogelgriep in 2003 geruimd. Als landelijke voorzitter Vleeskuikens van de ZTLO wil hij alles op alles zetten om ruimingen te voorkomen. "Het zou niet zover hoeven komen. Ik weet ook dat de overheid bezig is om ons wat lucht te geven door twee slachterijen in een ander gebied open te stellen".
Die andere slachterijen zouden dan via een zogenoemde corridor, een speciale doorgangsroute, voor de kippenboeren bereikbaar moeten worden.