Brabanders doen weer meer vrijwilligerswerk
Het PON doet sinds 1999 elke vijf jaar onderzoek naar hoe sociaal Brabanders zijn. Het onderzoek van dit jaar werd woensdag gepresenteerd. Er staat ook in dat inwoners van Brabant steeds minder tijd hebben voor familie en vrienden.
BurenMaar het contact met buren neemt juist toe. 59 procent van de mensen heeft wekelijks contact met de buren. Ook zijn mensen steeds meer betrokken bij wat er in hun buurt gebeurt. Verreweg de meeste Brabanders (89 procent) voelen zich veilig op de plek waar ze wonen.
Minder geld Ook blijkt dat 74 procent van de Brabanders lid is van een vereniging. Meestal is dat een sportvereniging. Dat percentage is al sinds 2004 stabiel. Het aantal mensen dat lid is van organisaties op het gebied van natuur, milieu en mensenrechten loopt terug. Dat zou volgens het PON kunnen komen doordat mensen minder geld hebben. 'We zien dat ouderen vaak vrijwilliger zijn in de zorg en dat gezinnen vaak vrijwilligerswerk doen bij verenigingen', aldus Jeannette den Hartog van het PON.
Vrijwilliger bij terminale patiëntenFrancis Heijligers is vijf jaar vrijwilliger bij Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Eindhoven. Ze helpt de mantelzorger en familie van een stervende. 'Ik merkte dat ik goed kon omgaan met stervende mensen, toen heb ik me aangemeld om dit werk te gaan doen'. Francis heeft in het verleden in de verpleging gewerkt. Voordat ze vrijwilliger werd bij VPTZ was ze vrijwilliger bij een hospice. 'Nu kom ik bij de mensen thuis en heb ik meer verantwoordelijkheid'.
Hoewel al veel mensen vrijwilligerswerk doen blijkt uit het onderzoek ook er nog veel mensen zijn die dat nu niet doen, maar die het best zouden willen als ze gevraagd werden.
BezorgdHet PON concludeert dat er veel betrokkenheid is bij Brabanders, maar dat het soms ook ingewikkeld is om de zorg voor anderen in te passen in overige bezigheden. Zo is het instituut bezorg over de belasting voor 'mantelzorgers' die bijvoorbeeld voor een ziek familielid zorgen.