Alle vier de Brabantse topklassers steunen 'piramidemodel' KNVB
De amateurclubs stemden afgelopen zaterdag al in met de nieuwe inrichting van de voetbalpiramide, die de KNVB met ingang van het seizoen 2016/17 wil invoeren. Maandagavond gingen ook de clubs uit het betaalde voetbal akkoord met de plannen van de KNVB.
Tweede divisieEn dus komt er met ingang van het seizoen 2016-2017 een wijziging in het schema van het voetbal. Zo wil de Nederlandse voetbalbond de beloftencompetitie opheffen en een nieuwe competitie onder de eredivisie en de Jupiler League plaatsen, de zogeheten tweede divisie.
Hierdoor is het mogelijk dat clubs degraderen uit de Jupiler League naar de tweede divisie en er dus ook clubs uit diezelfde tweede divisie kunnen promoveren naar de Jupiler League.
In de tweede divisie gaan de topzeven uit de Topklasse van zowel de zaterdag- als zondagamateurs spelen, aangevuld met vier beloftenteams. Op dit moment komen alle vier de Brabantse ploegen in aanmerking daarvoor. Kozakken Boys uit Werkendam gaat aan de leiding in de zaterdag topklasse en JVC Cuijk, Una uit Zeelst en OJC Rosmalen staan respectievelijk tweede, derde en zevende.
Doorstroming is logischIn Rosmalen werd instemmend gereageerd op de plannen van de KNVB. Piet van der Plas, woordvoerder OJC Rosmalen: “Het is een goed plan. Het beleid van een aantal clubs in de Topklasse is stukken beter dan het beleid van sommige Jupiler League-clubs. Dan is doorstroming logisch. Hopelijk komt er op deze manier ook meer gelijkheid in behandeling door de bond."
OJC Rosmalen vindt wel dat er nog wat plooien moeten worden gladgestreken. "Wat doen we bijvoorbeeld met de overschrijvingstermijn? In het betaald voetbal verstrijkt die nu op 31 augustus, amateurclubs mogen na 15 juni geen spelers meer overschrijven. Het kan niet zijn dat we promoveren en dan na 15 juni alsnog spelers kwijt kunnen raken. Maar de ingeslagen weg is zeker goed. Dit is een eerste stap.”
Minder grote overgangVolgens Peter Smetsers, voorzitter van UNA uit Zeelst, hangt de kwaliteit van een tweede divisie af van de organisatie van de KNVB. “Momenteel is de overgang van topklasse naar Jupiler League erg groot”, vindt hij. “Die overgang brengt namelijk financiële voorwaarden en een plicht om nieuwe voorzieningen aan te schaffen met zich mee. Door zulke hoge eisen verliest een club zijn identiteit. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er sprake is van een angstperspectief.”
Smetsers verwacht dat, mocht de tweede divisie heringevoerd worden, zijn club zijn best gaat doen om vanuit de Topklasse te promoveren. “Er is dan een minder hoge drempel waar je als club over heen moet. Als er niet te hoge voorwaarden zijn om deel te nemen, denk ik dat de tweede divisie een goede toevoeging is aan het Nederlandse voetbal. Ik hoop dat daardoor ook een goed opgebouwde voetbalpiramide ontstaat”, zegt hij.
Verschil Topklasse met Jupiler League is te grootKozakken Boys uit Werkendam is de trotse koploper in de zaterdag Topklasse. Voorzitter Ad van Wijk is duidelijk in zijn commentaar. "Het laatste dat wij willen is betaald voetbal spelen in de Jupiler League. Het huidige verschil van de Jupiler League naar de Topklasse is gewoon te groot. Maar met een tweede divisie zou het wel eens anders kunnen worden. Dus gaan we ervoor."
Bij het invoeren van de Topklasse door de KNVB, vijf jaar geleden, was Kozakken Boys in eerste instantie faliekant tegen. "Daar hebben wij ons destijds in vergist want de Topklasse is geweldig. Laten we nu niet te snel negatief oordelen en dit plan van de tweede divisie met promotie/degradatie het voordeel van de twijfel gunnen. Misschien pakt het net zo goed uit", aldus Van Wijk.
Wedstrijden op zaterdagVolgens Van Wijk kunnen alle vier de Brabantse clubs voldoen aan de eisen van de KNVB om in de tweede divisie te mogen spelen. "We hebben allemaal een prima complex met een goede infrastructuur, lichtmasten en dergelijke. Dat gaat geen probleem worden. En gelukkig kunnen wij onze wedstrijden gewoon op zaterdag spelen, zowel uit als thuis. Kortom, van Kozakken Boys mag het doorgaan."