Steeds meer Brabanders hebben moeite met betalen dierenarts en laten dieren inslapen
Op de behandeltafel van dierenarts Alice Meijer in Tilburg wordt poes Ushi nagekeken. Gelukkig is ze weer helemaal fit, maar een paar weken geleden was dat wel anders.
"We wisten eerst niet wat het was, dus het duurde wel even voordat we de spriet hadden gevonden." De grasspriet blokkeerde de boel en de gevolgen zouden fataal kunnen zijn.
Bijna het hele maandbudgetKosten van de behandeling: zo'n 130 euro. Het bedrag is voor het baasje van Ushi gigantisch, want ze moet rondkomen van 200 euro in de maand.
Steeds meer Brabanders kampen met dit probleem, merken vooral de dierenasiels. Zij kregen steeds meer zieke dieren binnen.
'Mensen schamen zich'Ook dierenartsen merken het. "Het speelt ook mee dat mensen zich schamen, mensen geven het niet graag toe. Je verbaast je over wie er allemaal met deze problemen kampen", vertelt Meijer.
Dierenarts Mariëtte Laugeman besloot vijf jaar geleden in actie te komen. Inmiddels draait haar stichting Mens Dier Nood' op volle toeren. We helpen zo'n zeventig mensen per jaar met de kosten van de rekening van de dierenarts.
Meer geldDe stichting leeft van giften. Laugeman roept de politiek op om te helpen. "We willen steeds meer dieren helpen, omdat het probleem ook groeit. Als er tien procent van de 1,7 miljoen euro die geïnd wordt aan hondenbelasting in de regio Tilburg wordt gebruikt voor dit doel, dan kunnen we het probleem oplossen."
Geen huisdier is goedkoper, maar volgens Joke Kock van de schuldhulpverling niet altijd de oplossing: "Een huisdier is prima, want mensen die in een sociaal isolement zitten hebben heel veel aan zo'n dier. Het kan veel warmte en plezier geven, maar realiseer je wel dat het heel veel kan gaan kosten. Vooral meerdere dieren kunnen snel veel geld gaan kosten."