Moord op Ossenaar Hans van Geenen leert hoe politie criminele woonwagenbewoners kan aanpakken
Volgens drie criminologen van het Arnhemse onderzoek- en adviesbureau Beke geeft het rapport 'Met Grof Geschut' inzicht in de werkwijzen van de georganiseerde drugscriminaliteit binnen de woonwagenwereld. Door het recherche-onderzoek rond de zaak Van Geenen kan de politie voortaan ‘rake klappen uitdelen’ aan criminele groepen in de woonwagenwereld.
Sterke familiebandenDe onderzoekers geven in de analyse aan hoe moeilijk het is om rechercheonderzoek uit te voeren op woonwagenkampen. Het plaatsen van geluidstaps is vrijwel onmogelijk. De sterke familieband bij deze criminele organisaties blijkt hun kracht. De familieleden zullen elkaar zelden verraden.
Tegelijkertijd is het ook hun zwakte. Omdat zaken vaak binnen de familie worden afgehandeld, is de opdrachtgever en degene die de opdracht uitvoert makkelijk aan elkaar te koppelen. Daarnaast moet de organisatie vaak gebruik maken van mensen van buitenaf. Daar zien de criminologen mogelijkheden voor het onderzoek.
LEES OOK: Uitspraak A73-liquidatie: Kogels over kilometers snelweg doodden Hans van Geenen uit Oss
Belangrijke getuigeMet mensen van buitenaf worden bijvoorbeeld leveranciers van de hennepstekken en huurders van locaties genoemd. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een accountant van buitenaf. In de zaak Van Geenen deelde de accountant niet dezelfde opvattingen als de criminele organisatie. Hij vond moord zelfs ‘veel te ver gaan’. De accountant werd niet veel later een belangrijke getuige in het strafrechtelijk onderzoek.
De criminologen raden de recherche aan bij zulke onderzoeken dan ook financiële rechercheurs aan het onderzoeksteam toe te voegen. Zij kunnen inzicht geven in de geldstromen van de criminele organisatie. Dit legt eerder de zwakke schakels van een criminele organisatie bloot. [YouTube:body:http://youtu.be/PJmeC5wNOSg]
Massale politie-invalEen belangrijk advies is daarnaast dat verdachten niet individueel moeten worden opgepakt. Een massale politie-inval op een woonwagenkamp is veel effectiever, schetsen de onderzoekers. Zo kunnen de bewoners elkaar minder makkelijk waarschuwen of bewijsmateriaal vernietigen.
Dat bleek ook in de zaak rond Hans van Geenen, toen na een politie-inval op een woonwagenkamp in Lith vijf verdachten werden opgepakt en belangrijk bewijsmateriaal werd gevonden. Van de vijf verdachten werden er in de loop van het onderzoek alleen wel drie vrijgelaten.
Vrijgesproken van moordHet Hof in Arnhem legde de andere twee mannen wel straffen op voor hun betrokkenheid bij hennepkweek. Deze hoofdverdachten werden voor de moord op Van Geenen in eerste instantie veroordeeld tot straffen van twintig en 23 jaar cel. Later werden zij in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Van Geenen kwam zes jaar geleden om het leven toen de auto waar hij in zat door een mitrailleur onder vuur werd genomen. Eerder dit jaar bepaalde de Hoge Raad in Den Haag dat de rechtszaak tegen de twee hoofdverdachten niet opnieuw hoeft.[YouTube:body:http://youtu.be/FM3VZxmCT0c]