VGZ: lage ziektekostenpremie kan leiden tot medische en financiële problemen

4 december 2014 om 11:21
nl
Zorgverzekeraar VGZ in Eindhoven wil dat zorgverzekeraars en politiek opnieuw gaan praten over het systeem van het verplichte eigen risico. Om de maandelijkse ziektekostenpremie te drukken kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico dat kan oplopen tot ruim 800 euro. Als ze dan naar het ziekenhuis moeten, kunnen ze dat niet betalen. VGZ heeft al een betalingsregeling moeten treffen met 200.000 mensen.
Geschreven door

Dat zegt directeur Frank Elion van VGZ. Het verplichte eigen risico is nu 360 euro en volgend jaar 375 euro.
Zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om de maandelijkse premie te verlagen in ruil voor een hoger eigen risico. Veel mensen kiezen daarvoor, maar goedkoop blijkt later duurkoop. "Het is een zorgelijke situatie",  aldus Elion.
Behandelingen worden uitgesteldVGZ krijgt signalen van huisartsen dat mensen bepaalde noodzakelijke handelingen niet laten uitvoeren om te voorkomen dat ze zelf een bedrag van bijvoorbeeld 800 euro moeten betalen. "Het gevolg kan zijn dat de kwaal erger wordt en een ingreep niet meer kan worden uitgesteld. Vaak ben je dan duurder uit. Dat betekent dat de zorgverzekeraar meer moet betalen en dat kan weer gevolgen hebben voor de hoogte van de premies",  zegt Frank Elion.
VGZ probeert dergelijke situaties te voorkomen door lagere kortingen op de premie aan te bieden dan concurrenten. Ook probeert de Eindhovense verzekeraar de kosten te drukken door bepaalde specialistische handelingen te laten uitvoeren door huisartsen. Als mensen medicijnen nemen die door VGZ worden aanbevolen zijn de kosten ook lager.
Systeem op de helling"Maar eigenlijk moet je je afvragen of het geen tijd wordt om de discussie breder te trekken. Misschien moet het hele systeem van de eigen bijdrage en de daarbij horende kortingen wel op de helling", aldus Elion.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.