Kabinet: proefboren schaliegas blijft optie

5 december 2014 om 13:33
nl
VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft geen probleem met de oproep van coalitiegenoot PvdA aan het kabinet om geen schaliegas in Boxtel en Haaren te gaan winnen. Proefboringen sluit de minister echter niet uit. In deze kabinetsperiode wordt in Nederland geen schaliegas gewonnen.
Geschreven door

Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag duidelijk na de wekelijkse ministerraad. Of die proefboringen er komen, zal afhangen van onderzoeken naar de voors en tegens van schaliegas. Die worden volgend jaar rond de zomer afgerond, zei Rutte. Hij houdt het niet voor mogelijk dat er in deze kabinetsperiode echt schaliegas wordt gewonnen. "Dat is logistiek en praktisch bijna niet mogelijk."
'Samson tegen schaliegas'    PvdA-leider Diederik Samsom keerde zich deze week tegen de winning van schaliegas. Wat hem betreft geldt het tijdelijk verbod op boringen dat de partij wil verlengen, ook voor proefboringen. Over een motie die Samsom daarover afgelopen woensdag in de Kamer indiende, wordt volgende week dinsdag gestemd.    Behalve de PvdA zijn ook de SP, PVV, GroenLinks en de ChristenUnie ervoor. Dat zijn 72 van de 150 zetels en dat is nog geen meerderheid. CDA, D66, SGP en Partij voor de Dieren weten het nog niet en bespreken de kwestie dinsdag intern. De VVD en de Groep Bontes/Van Klaveren steunen de motie in elk geval niet.   'Geen schaliegaswinning deze kabinetsperiode' VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken zei vrijdag dat hij geen probleem heeft met de oproep van coalitiegenoot PvdA. Als de motie van Samsom wordt aangenomen, kan hij die uitvoeren. "Ik kan u verzekeren dat er geen schaliegas wordt gewonnen in deze kabinetsperiode", zei hij.    Kamp blijft het verstandig vinden om te kijken wat er nou precies aan de hand is met aardgas gewonnen uit schalie, waarvan hij het belang niet wil overdrijven. Het natuurlijke gas in Groningen en in de gasvelden in de Noordzee is belangrijker, maar dat raakt op.    Winnen schaliegas omstredenHet winnen van schaliegas is omstreden omdat er schade aan het milieu en aan de bodem door kan ontstaan. Volgens Kamp is de hoeveelheid schaliegas in Nederlandse bodem mogelijk vijf tot twaalf keer het jaarlijkse gasverbruik in Nederland en kan het 20 tot 45 miljard euro opleveren.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.