Overvaller Nachtwinkel Breda krijgt na bijna 10 jaar spijt: 'Als ik straf krijg, dan moet dat maar'
"Ik wil schoon schip maken en als dat betekent dat ik straf krijgt, dan moet dat maar." Voor de rechtbank in Breda zat vrijdag een totaal andere Johan S. dan de man die ruim negen jaar geleden zijn eerste overval pleegde. "Ik was zwaar verslaafd aan coke en softdrugs, en had ordinair gezegd geld nodig. Zo simpel is het." vertelt S. vanuit de beklaagdenbank.
Spiegel tijdens tv-uitzendingHet is een bijzonder verhaal. In augustus 2013, op zijn verjaardag, kan S. niet langer met zichzelf leven. Een dag eerder ziet hij een tv-uitzending waarin Peter R. de Vries ex-criminelen confronteert met hun verleden. De Vries vertelt dat ze wel op het rechte pad kunnen zijn, maar nog altijd verantwoordelijk zijn voor wat ze in het verleden hebben gedaan. Het is alsof S. zelf een spiegel krijgt voorgehouden. Want inmiddels is hij al enkele jaren clean en heeft hij een normaal inkomen. Maar dat was niet altijd zo. Hij besluit zich aan te geven bij de politie en vertelt het hele verhaal.
S. woont in 2005 om de hoek van De Nachtwinkel. Hij komt er bijna dagelijks en kent de vrouw achter de toonbank. Een hardwerkende vrouw, die familie en vrienden heeft achtergelaten om in Breda een nachtwinkel op te zetten. Met een namaakpistool in zijn hand en met een capuchon over zijn hoofd staat S. in september tegenover haar. Hij houdt het wapen laag, omdat ze anders kan zien dat het nep is. De overval slaagt. S. gaat er met sigaretten, drank en geld vandoor. De buit is binnen no-time verbrast aan zijn drugsbehoefte.
Niet meer slapenDiezelfde hardwerkende vrouw staat vrijdag ook voor de rechter. Zij wil ook vrede met het verleden, maar zegt in een emotionele slachtofferverklaring nog lang niet zover te zijn. Dat verdachte S. straks wel en zijzelf niet verder kan met leven, steekt het slachtoffer het meest. "Jij bent degene die straks weer lekker kan gaan slapen en verder kan met je leven. Ik zal hier mijn leven lang last van blijven houden. Ik zal altijd achterom blijven kijken."
De ex-overvaller hoort het aan en kan niet meer dan spijt betuigen en alles bekennen. Hij pleegde de overval niet alleen, maar noemt geen namen van andere betrokkenen. S. doet dit voor zichzelf. Zowel justitie als de rechter vinden het bijzonder dat de man zo lang na de gepleegde overvallen alsnog zijn verhaal doet. De officier eist de zwaarste werkstraf: 180 uur. Daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. En S. moet 1500 euro schadevergoeding betalen.
Over twee weken doet de rechter uitspraak. Johan S. kan dan weer verder met zijn leven. Voor het slachtoffer is dat nog lang niet zo.