Reconstructie MH17 kan beginnen, wrakstukken zijn op vliegbasis Gilze-Rijen
Op de basis wordt de lading volgens een vast protocol gelost.
Reconstructie in hangarAlle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Daarna begint in een speciaal vrijgemaakte hangar het onderzoek aan de wrakstukken.
Volgens Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zijn de wrakstukken delen van de kop, staart en twee vleugels van het vliegtuig. Er wordt een poging gedaan om een deel van het vliegtuig te reconstrueren. Helemaal kan niet, want de Boeing 777 is een enorm toestel dat niet in de vrijgemaakte hangar op de vliegbasis in Gilze-Rijen past.
Geen ceremonieDe Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat deze reconstructie gebruiken voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17.
De ontvangst van de karavaan op de vliegbasis had geen ceremonieel karakter. Het was bij de aankomst rustig en ingetogen. Er stonden ongeveer honderd journalisten, fotografen en cameramensen. Veel publiek trok de aankomst niet, zo'n zestig mensen. De nabestaanden waren uitgenodigd op de vliegbasis zelf. 45 nabestaanden hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt.
Nabestaanden wilden erbij zijnZij vonden het belangrijk om aanwezig te zijn, vertelde onderzoeksleider Joustra. Hij beloofde de nabestaanden dat zij over enige tijd in groepjes een uitnodiging krijgen voor nadere uitleg over de reconstructie. Joustra noemde de aankomst van wrakstukken van vlucht MH17 een mijlpaal in de zoektocht naar wat er die dag precies is gebeurd. De OVV-voorzitter zegt tevreden te zijn met wat er nu is meegenomen 'onder deze moeilijke omstandigheden'. Het resterende deel van wat er nog aan brokstukken ligt, is volgens hem onbruikbaar.
Nabestaanden mogen wrakstukken nog niet zien De nabestaanden waren dan wel op de vliegbasis aanwezig, ze mochten de wrakstukken niet zien. Die waren afgeschermd met oranje zeil. Op een later moment, als de reconstructie is gedaan, mogen de nabestaanden wel een deel van de wrakstukken zien. Een aantal gaf aan dit heel belangrijk te vinden. De onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie zullen hen daarover informeren.
Bij de ramp met de MH17 in Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen vijftig Brabanders.