Besmettelijke kinkhoestbacterie velt burgemeester Reusel-De Mierden: 'Weinig aan te doen'

17 december 2014 om 12:46
nl
Gemeente Reusel-De Mierden moet het voorlopig zonder burgemeester Harrie Tuerlings doen. Die is namelijk geveld door de zeer besmettelijke ziekte kinkhoest.
Geschreven door

Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder. Tuerlings liep de kinkhoest al een tijd geleden op. Hij zit nu ziek thuis, terwijl de locoburgemeester zijn zaken intussen waarneemt.
Behalve de burgemeester velde de kinkhoestbacterie ook een medewerker van de gemeente. Die ligt nu ook ziek thuis, werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Besmettelijke bacterieDe boosdoener achter kinkhoest is een bacterie, die klachten aan de keel, luchtpijp en neus kan veroorzaken. Bijna iedereen krijgt er als kind een vaccinatie voor, maar kan later alsnog worden besmet door een andere variant van de bacterie.
Pas zeven tot tien dagen na een besmetting treden de eerste klachten op, en zelfs dan is kinkhoest niet zomaar voorbij. Na de eerste fase - die bestaat uit een combinatie van koorts, verkoudheid en droge hoest - treden erge hoestbuien met slijm op. Dit gebeurt pas na twee weken. De klachten kunnen maanden aanhouden.
Snel niet meer besmettelijkVolgens infectieziektebestrijdingsarts Ronald ter Schegget van de GGD neemt de gemeente geen maatregelen om medewerkers te beschermen, omdat er weinig aan is te doen. Pas drie of vier weken na een besmetting zou meestal pas blijken dat iemand de bacterie bij zich draagt. "Maar dan is de patiënt niet meer besmettelijk", zo zegt hij.
Ter Schegget: "Twee risicogroepen hebben onze extra aandacht. Het gaat allereerst om pasgeborenen, omdat die nog geen vaccinaties hebben gehad. Die komen soms door een infectie in het ziekenhuis terecht. En dan gaat het om hoogzwangere vrouwen, omdat zij hun kind kunnen besmetten."
Mocht iemand in een gezin met bijvoorbeeld een zwangere vrouw kinkhoest krijgen, dan kan een arts besluiten alle familieleden preventief antibiotica te geven, aldus Ter Schegget.
Dit jaar een piekKinkhoest beleeft eens in de twee of drie jaar een piek, waarbij er relatief veel besmettingen zijn. De laatste 'piek' was volgens Ter Schegget in 2012. Het lijkt erop dat ook dit jaar iets meer besmettingen zijn dan normaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.