Video

Brabantse ziekenhuizen maken revolutionaire stap in onderzoek herseninfarct

17 december 2014 om 19:15
nl
Ze zijn er heel trots op in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en het Elisabethziekenhuis in Tilburg. De stent-retriever voor behandeling van een herseninfarct. Een Amerikaanse uitvinding waarmee tot nu toe geen aantoonbare resultaten waren geboekt. Maar dankzij onderzoek van negentien ziekenhuizen in Nederland, waaronder de twee in Brabant, zijn die resultaten er nu wel. Tachtig procent van de patiënten geneest aanzienlijk beter na een herseninfarct.
Geschreven door

Erik Hertogs (54) kreeg vorig jaar een herseninfarct. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om goed te herstellen.
BekafSinds begin dit jaar werkt hij weer volledig bij zijn werkgever De Kamer van Koophandel. “Het is af en toe zwaar, werken kost me nog veel energie. Ik ben dan ook bekaf als ik thuis kom. En soms wil de informatie niet zo goed binnen komen, maar ja, dan duurt dat maar iets langer."
Het baanbrekende onderzoek werd geïnitieerd door het Erasmus MC in Rotterdam, het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het Maastricht UMC+.
Beter genezenKoos Keizer is neuroloog in het Catharinaziekenhuis: “Op dit onderzoek heeft de hele wereld zitten wachten. Ons onderzoek laat zien dat het apparaat effectief en veilig is. Vier van de vijf patiënten genezen veel beter. Dat is natuurlijk een enorm succes."
"Het is bij een herseninfarct erg belangrijk om snel te handelen. Als de bloedprop binnen anderhalf uur verwijderd wordt, is de kans op genezing veel groter, dan bij behandeling bijvoorbeeld zes uur na de eerste verschijnselen.”
Katheter met soort kippengaasInterventie-radioloog Xander van Tielbeek legt uit hoe de stent-retriever werkt: “Het is een hele kleine katheter, met daarin een soort kippengaas en dat stoppen we midden in de bloedprop. De bloedprop zuigt zich in het gaas en daarna kunnen we zo het stolsel eruit trekken. Als het nodig is, doen we dezelfde handeling nog een keer."
"Er waren al meer onderzoeken gedaan, maar de resultaten daarvan leverden niets op. Nu, met ons onderzoek, dus wel. En dat is heel mooi, daar zijn we trots op.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.