Bijna 2000 thuishulpen op straat na faillissement Thebe Huishoudelijke Zorg BV: 'We zijn woest!'
Thebe levert huishoudelijke zorg in twintig gemeenten in Midden- en West Brabant.
Eerdere reddingsplanOm de huishoudelijke zorgtak overeind te kunnen houden, probeerde Thebe het afgelopen jaar verschillende regelingen uit. Zo konden medewerkers ervoor kiezen om loon in te leveren, zodat Thebe ze niet hoefde te ontslaan. Ook waren al eerder reorganisaties aangekondigd.
Dat de huishoudelijke zorg onder druk staat nu veel Brabanders hun thuishulp dreigen te verliezen, is een gegeven, maar een faillissement zagen niet veel mensen aankomen. Ook de bonden niet, zo laat Peer Meesters van vakbond Nu '91 weten. "We zijn woest dat we niet zijn geïnformeerd en eisen op korte termijn overleg."
Advocatencollectief gaat faillissement bevechtenHet Advocatencollectief Tilburg dat 122 huishoudelijke zorgmedewerkers van Thebe bijstaat, gaat beroep aantekenen als het faillissement door de rechtbank Breda wordt uitgesproken. "Thebe speelt een gemeen spelletje met de medewerkers. De financiële situatie van Thebe is niet veranderd sinds november.
Toen bepaalde het UWV dat Thebe de thuishulpen niet mocht ontslaan", zo zegt Jean-Louis van Os van het Advocatencollectief. "Mensen zijn 100 procent voor de gek gehouden." Volgens Van Os heeft 80 procent van de medewerkers ingestemd met het inleveren van loon en nu blijkt dat ze alsnog op straat staan. Het Advocatencollectief wil bestuurders op persoonlijke titel aansprakelijk stellen.
Vooruitzichten slechter dan verwachtThebe stuurde donderdag een mail aan medewerkers waarin het faillissement werd meegedeeld. "Thebe Huishoudelijke Zorg nam dit pijnlijke, maar onvermijdelijke besluit omdat de organisatie al jaren kampt met verliezen en een aanzienlijk negatief eigen vermogen heeft. Door forse bezuinigingen van de overheid zien de financiële vooruitzichten er nog slechter uit dan verwacht. Het is voor de rest van de Thebe-organisatie niet langer verantwoord om het technisch failliete Thebe Huishoudelijke Zorg financieel te blijven ondersteunen."
In diezelfde brief laat Thebe weten dat ze de medewerkers nog wel betalen in december. Ook krijgen ze een eindejaarsuitkering. Samen met de gemeenten wil Thebe kijken naar een oplossing om de huishoudelijke zorg de komende tijd door te laten gaan.
'Laffe rotstreek'Een van de thuishulpen die haar baan verliest is Irma Does uit Tilburg. "Het is een laffe rotstreek. Ik snap niet waar ze in godsnaam mee bezig zijn." Sinds het UWV in november Thebe op de vingers tikte, was Does enigszins gerustgesteld. "Ik dacht we gaan rustig de feestdagen in en dan krijg je dit. Het verbaast mij als de rechter het faillissement uitspreekt. Ik denk dat dat niet zomaar kan. Thebe doet alsof het al in kannen en kruiken is, maar ik geloof niet dat het doorgaat."
Maandag 22 december is er een bijeenkomst voor medewerkers, waarbij ook het UWV aanwezig is. Tijdens die bijeenkomst krijgen de thuishulpen informatie over de achtergronden van het faillissement en de gevolgen.
Thebe verdwijnt niet helemaalHet verdwijnen van de Huishoudelijke Zorg BV betekent niet het einde van Thebe. Huishoudelijke zorg is de meest basale vorm van hulp in de huishouding. Thebe levert ook nog complexere vormen van thuiszorg en dat is huishoudelijke zorg met bijvoorbeeld verpleegkundige taken. Die thuiszorgtak blijft nog overeind, net als de kraamzorg en verpleeghuiszorg.
KamervragenPvdA’er Agnes Wolbert stelde al Kamervragen over de situatie bij Thebe: “Het faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg BV is een ramp voor de medewerkers en de mensen bij wie ze aan het werk zijn. Daarom vraag ik de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Volksgezondheid, Martijn van Rijn, of zij bereid zijn om op locatie te praten met de betrokkenen en met hen te onderzoeken welke mogelijkheden er op de korte termijn zijn voor het aan het werk houden van de medewerkers. Want mensen verdienen zekerheid over hun baan en zorg. De situatie verbaast mij wel, juist nu overal in Nederland gemeenten gebruik hebben gemaakt van de speciale regeling voor aanvulling van de loonkosten via het Rijk, de Huishoudelijke Huptoelage. Daarmee blijven de komende jaren 18.000 hulpen in de huishouding juist aan het werk.”