Minder overvallen, wel veel drugscriminaliteit, vertellen jaarcijfers politie Zeeland-West-Brabant
Om drugsdumpingen tegen te gaan, wil de politie dat burgers meer op signalen van drugscriminaliteit letten en deze te melden. De stijging van het aantal dumpingen van drugsafval is de politie namelijk een doorn in het oog.
Goed nieuws was er ook tijdens de presentatie van de jaarcijfers: het aantal woninginbraken, straatroven en overvallen ging naar beneden.
2013: 57 drugslabs in BrabantOp het gebied van synthetische drugs had de politie donderdag geen specifieke cijfers voor het gebied Zeeland-West-Brabant beschikbaar. Wel voor zuid Nederland, dus Brabant, Limburg en Zeeland samen.
In 2013 werd op 120 plekken drugsafval gevonden en 57 drugslabs doken op. In 2014 gaat het aantal dumpingen uitkomen rond de 200 en aantroffen drugslabs rond de zeventig.
Wekelijks twaalf wietkwekerijen opgeroldEen stijging dus en dat geldt ook voor de hennepteelt. In 2013 werden er wekelijks in Zeeland-West-Brabant elf kwekerijen opgerold, in 2014 was er dat gemiddeld wekelijks eentje meer en kwam de teller uit op twaalf per week.
Daarbij werden 1300 verdachten aangehouden en 214.000 planten geruimd. Opvallend is dat er een verschuiving is van kwekerijen in huurwoningen naar hennepteelt in koopwoningen. In 2014 werden kwekerijen geruimd in 275 koopwoningen en 213 huurwoningen.
Burgers om hulp vragenOm meer grip te krijgen op de drugswereld in het zuiden van Nederland werden halverwege dit jaar 125 extra politiemensen vrijgemaakt voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Maar de politie vraagt ook de 'gewone man' om hulp.
Burgers, bijvoorbeeld eigenaren van bedrijfspanden, wordt gevraagd goed te letten op signalen van drugscriminaliteit en die te melden bij de politie. Voorbeelden van die signalen zijn: mensen die de huur van een bedrijfspand alleen contant willen betalen of hun naam niet willen geven.
Ook kan er gedacht worden aan ramen van bedrijfspanden die worden afgeplakt, een zoete chemische geur, een bedrijfspand dat verhuurd wordt, maar waar geen of weinig bedrijvigheid is.
Moord en doodslagIn 2014 vielen er tot nu toe twaalf slachtoffers van moord of doodslag. De helft van de doden zou volgens de politie in het criminele circuit zijn gevallen. De andere helft bijvoorbeeld in de relationele sfeer. Geruchtmakende zaak was die van Claudia Oskam die door haar ex werd vermoord.
Goed nieuws is er waar het gaat om woninginbraken, overvallen en straatroven. Die namen alledrie af in 2014. Woninginbraken van 7933 naar 6345, overvallen van 155 naar 105 en straatroven van 385 naar 313.
Vaker alarmnummer bellenDit zou onder meer komen doordat burgers vaker naar het alarmnummer bellen. Woninginbraken, straatroven en overvallen waren al speerpunten van de politie en blijven dat ook komend jaar.
Het aantal autodiefstallen steeg wel, terwijl dat in de rest van het land daalde. De politie geeft aan daar geen verklaring voor te hebben.
Verdwijnen politiebureausBij de presentatie van de jaarcijfers werd ook kort gesproken over het aangekondigde verdwijnen van politiebureaus.
Afgelopen maandag maakte minister Opstelten bekend dat de komende jaren de helft van de bureaus in Nederland verdwijnt. Maar er komen een flink aantal steunpunten bij. Zo krijgen agenten onder meer een plekje in gemeentehuizen.