‘Ze keek naar mijn ID-kaart en gaf toch bier’: Brabantse jeugd krijgt nog steeds gemakkelijk alcohol

21 december 2014 om 22:46
nl
Jongeren onder de 18 jaar kunnen bijna overal in Brabant ongestraft alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. We vroegen alle Brabantse gemeenten hoe streng de nieuwe regels bij hen worden gehandhaafd. Niet streng dus.
Geschreven door

2014 had juist het jaar moeten worden dat jongeren niet meer aan alcohol kunnen komen. Daarom werd de minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken verhoogd van 16 naar 18 jaar. En het merendeel van de Brabantse gemeenten leidde Buitengewoon Opsporings Ambtenaren op om dit te controleren.
Wil je weten hoe de alcoholleeftijd in jouw gemeente wordt gecontroleerd? Bekijk onze speciale kaart!
BoetesIn slechts zeven Brabantse gemeenten werden vervolgens ook boetes uitgedeeld aan café-eigenaren. Alleen in Hilvarenbeek, Oisterwijk en Eindhoven gebeurde dat meer dan één keer. De jongeren zelf, kwamen er in 55 van de 67 Brabantse gemeenten mee weg.
In Waalwijk vonden verspreid over het hele jaar ongeveer honderd leeftijdscontroles plaats. Dit gebeurde steekproefsgewijs op straat, in supermarkten en horecagelegenheden. Maar ook tijdens carnaval en andere evenementen, zoals het wandelfestijn de '80 van de Langstraat'. Niet éénmaal werd alcoholverbruik onder jongeren of de verkoop van alcoholische dranken aan meisjes en jongens onder de achttien jaar geconstateerd. Ook in Sint-Oedenrode werd niemand betrapt, desondanks gaat de gemeente door met haar acties, waarbij ze samenwerkt met de polite.
Wij namen de proef op de som in Valkenswaard. We volgden Dennis (17) en Vinny (16) met de verborgen camera tijdens hun zoektocht naar alcohol in cafés en supermarkten. Bij alle drie de cafés waar zij drank bestelden kregen zij dit ook.
Mixdrankjes     De supermarkten scoorden iets minder slecht. Albert Heijn weigerde mixdrankjes te verkopen aan beide jongens. Maar bij de Jumbo kregen zij wél alcohol mee.
Dennis: "De caissière vroeg wel naar mijn ID-kaart en keek hier ook naar, maar gaf de blikjes drank vervolgens gewoon mee. Zo gaat dat meestal. In de supermarkt, maar ook in het café."
Burgemeester reageert nietBurgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard wil niet reageren op de situatie in zijn gemeente. Vorig jaar gaf hij al aan dat 'Valkenswaard een gezellig dorp is' en dat hij dat 'graag zo willen houden'.  
Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP reageert geschokt: "Het is ontzettend slecht voor minderjarigen om zo jong te drinken. De wet is er niet voor niets, die moet worden nageleefd en gehandhaafd."
Reacties cafés De cafés zeggen verbaasd te zijn. "Als er iemand doorheen is geglipt, dan is dat heel erg zonde. We doen heel erg ons best om dat te voorkomen", vertelt een leidinggevende van café In de Sleutel. "Dat is vreemd, we zijn er erg scherp op", laat café De Bel weten. "We zijn juist samen met de gemeente op zoek naar een structurele oplossing om dit tegen te gaan. We doen er alles aan om dit te voorkomen, maar helaas lukt het niet altijd."
Het derde café geeft aan te weten waar het mis is gegaan. "De serveerster heeft zich vergist in de datum en in eerste instantie heeft de jongen een drankje gekregen. Maar daarna heeft ze de fout gecorrigeerd, haar excuses aangeboden, het drankje ingenomen en de jongen zijn geld teruggegeven. Het is nog steeds niet goed, maar de vergissing is menselijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.