Kerstliedjes, glühwein en rijdende kathedralen bij het Bosch Winterparadijs - FOTO’S
Het plein naast de Sint-Janskathedraal is helemaal in kerststijl versierd. Op de met houtsnippers bestrooide Parade staan veel bankjes, een podium en een draaimolen.
Bekijk hier de fotoreportage
IJsbaanOp het Bosch Winterparadijs is dit jaar opnieuw een grote ijsbaan voor bezoekers. Die wordt beheerd door de Bossche ijshockeyvereniging Red Eagles. De baan kampte op tweede kerstdag aan het einde van de middag met technische problemen, daarom sloot de baan iets eerder dan normaal.
Volgens bestuurslid Bernard Kuenen van de Stichting Bosch Winterparadijs waren de mankementen niet veel later alweer opgelost. "De baan gaat morgen gewoon weer om elf uur open", laat hij vrijdagavond weten.
Lekker warmJe hoeft het zeker niet koud te hebben bij het Bosch Winterparadijs. Er zijn haardvuurtjes waar kinderen hun koude handen opwarmen en hele families zitten om de kachel in kleine houten huisjes. De warme chocolademelk en glühwein ontbreken natuurlijk ook niet.
Voor de echte koukleumen zijn er een aantal verwarmde tenten waar je poffertjes kunt eten. In één van die tenten schrijven mensen een boodschap op een kaartje voor in Joris' Kerstboom. In de kerstboom van Joris Linssen kan iedereen een foto van een dierbare of een boodschap hangen.
Rijdende kathedralenImke van Dillen staat met het kunstenaarscollectief 'Onze Kathedralenbouwers' op het Winterparadijs. Ze hebben twee verrijdbare kathedralen meegenomen. Met deze bouwwerken proberen ze de samenleving en kunst met elkaar te verbinden.
Bij de kathedraal met vogelhuisjes erop krijgen bezoekers een schijf boomstam en de vraag 'Wat bezielt je?' Iedereen kan zelf met stift zijn antwoord op het hout schrijven.
Glas-in-loodramen met een boodschapDe andere kathedraal heeft een ijzeren frame met daarin verschillende grote kunstwerken die er uitzien als glas-in-loodramen. Ze beelden de levensverhalen uit van daklozen van het Pastoraal Uitzend Bureau (PUB). Deze kunstwerken hebben ze samen met veertig jongeren van Traject op Maat gemaakt.
Het is erg speciaal voor Imke van Dillen om aan dit project mee te kunnen werken. "Deelnemers vertellen echt hun eigen levensverhaal, terwijl dat soms best lastig is. Het is vooral heftig om dit verhaal te delen met de buitenwereld."
LevensverhalenVerschillende kandidaten vinden het dan ook lastig om hun verhaal zo te laten zien. "Eén van de deelnemers was best bang om haar kunstwerk op te hangen. Maar uiteindelijk stond ze hier samen met haar 7-jarige kind, om haar verhaal te vertellen."
Van Dillen is vooral erg blij dat ze deze mensen zo goed heeft leren kennen. "Het zijn fijne mensen, waar je echt op kunt bouwen. Met wie je een kathedraal kunt bouwen."