Brandweer kreeg 112 meldingen van GGZ De Grote Beek in Eindhoven in één jaar

29 december 2014 om 01:21
nl
De meeste meldingen die dit jaar bij de brandweer binnenkwamen, kwamen van de Grote Beek aan de Boschdijk in Eindhoven. Sinds het begin van dit jaar is het automatisch brandalarm in de ggz-instelling 112 keer afgegaan, het hoogste aantal van Nederland. In principe rukt de brandweer na elke melding uit, alleen hier niet.
Geschreven door

"Vanwege het hoge aantal automatische brandmeldingen, hebben wij direct contact met de brandweer", vertelt woordvoerster Margot van Bergen. "We laten ze meteen weten of het wel nodig is dat ze langs komen. Afgelopen jaar zijn ze bijvoorbeeld maar negentien keer langsgekomen."
GGZ-instellingen op plek één en tweeDe cijfers komen uit de database van de website Alarmeringen.nl. "112 keer inderdaad en nee dat is geen grap", reageert Wilbert de Vries van de site. "Wij houden jaarlijks bij hoeveel meldingen waar vandaan komen. Dit adres in Eindhoven kwam als hoogste in Nederland naar boven." Op de tweede plaats staat ook een ggz-instelling, in Den Haag.
De woordvoerster van de GGZe kijkt er niet van op. "We hebben het hier over 700 kamers met elk hun eigen bandmelder. Die kamer is vrij te gebruiken door de cliënt, dus daar mag gewoon gerookt worden. Nou hebben we de brandmelders al afgesteld op de cliënt die er woont. Als iemand rookt, gaat de melder al minder snel af."
Automatische meldingenBij de cijfers gaat het alleen om meldingen die automatisch worden verstuurd. Zulke installaties zitten in bedrijfsgebouwen, maar ook in hotels, verzorgingshuizen en andere instellingen. Mensen die zelf naar 112 bellen, zijn niet meegenomen.
De brandweer rukt in principe bij elke melding uit, maar merkt vaak ook tijdig dat het om loos alarm gaat. Daardoor is het niet altijd nodig om uit te rukken. Daarom is er een direct contact tussen brandweer en de GGZe aan de Boschdijk.
Soms is de brandweer nog onderweg als pas duidelijk wordt dat het om loos alarm gaat, soms blijkt het pas na aankomst. "De brandweer gaat eigenlijk altijd op weg en maakt de rit dan af, al is het alleen maar ter controle", aldus De Vries.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.