‘Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden’, stelt Ineke Strouken uit Oirschot van kenniscentrum
"Als er in de media over vuurwerk wordt gesproken, zie je daar mensen op reageren door enquêteformulieren van ons in te vullen waarin we mensen vragen wat ze zoal op de nationale inventarisatielijst immaterieel erfgoed willen hebben", aldus Strouken.
'Je neemt hun identiteit af'Dat is opvallend, meldt de directeur. "Want normaal komt er niet één verzoek over het behoud van die traditie binnen." Die traditie komt vooralsnog niet op de lijst, omdat er dan eerst een gemeenschap moet zijn die zich voor het behoud van de traditie gaat inzetten.
Ook al constateert Strouken een groeiend verzet tegen het zelf vuurwerk afsteken, veel mensen beschouwen het afsteken van vuurwerk toch als een echte traditie. "En als je die afpakt, neem je als het ware ook hun identiteit af. Hetzelfde gebeurde met de discussie rond Zwarte Piet.''
Meer vuurwerkshowsHet is volgens Strouken ook niet uit te leggen aan iemand die het zelf afsteken van vuurwerk niet als een traditie ziet. Nederlanders begonnen na de Eerste Wereldoorlog zelf vuurwerk af te steken. Het was in de tijd dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. "Daarvoor kenden we alleen de vuurwerkshows.''
Strouken vermoedt dat er de komende jaren in Nederland meer vuurwerkshows gaan komen en minder gevaarlijk vuurwerk op de markt komt.
VuurwerkverbodMeer dan de helft van de Brabanders vindt het een goed plan als er een vuurwerkverbod wordt afgekondigd en in de plaats een grote vuurwerkshow georganiseerd wordt. Dat bleek uit onderzoek van EenVandaag onder 3345 Brabanders.