Is Feda Amiri wel aangekomen in Afghanistan? Gezin in Heeze in grote onzekerheid

7 januari 2015 om 18:42
nl
Het is nog steeds onduidelijk of Feda Amiri is aangekomen in Afghanistan. De man, die lang in Heeze woonde, zou er dinsdagmorgen moeten zijn geland. Amiri werd maandag na achttien jaar uitgezet, omdat hij vóór zijn vlucht naar ons land heeft gewerkt voor de staatsveiligheidsdienst van Afghanistan.
Geschreven door

Inmiddels heeft GroenLinks Kamervragen gesteld. De politieke partij wil dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie opheldering geeft. Kamerlid Corinne Ellemeet noemt het hartverscheurend dat Amiri gescheiden is van zijn vrouw en kinderen.
"Je kunt niet verkopen dat het redelijk is om iemand na achttien jaar legaal verblijf alsnog het land uit te zetten, zonder dat is bewezen dat hij iets fout heeft gedaan", aldus Ellemeet.
'IND wil niets kwijt'Dochter Tamana kan nergens bevestigd krijgen of haar vader is aangekomen. Volgens haar wil of kan de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) hierover niets kwijt.
“Het zou zomaar kunnen zijn dat ze een spelletje aan het spelen zijn. De IND heeft een foutieve beslissing genomen, maar ze durft dit niet toe te geven. Misschien is mijn vader nooit in Afghanistan gearriveerd”, aldus Tamana, die zich extra zorgen maakt, omdat haar vader ziek is.
Als vermist beschouwd“Hij heeft medicijnen nodig, maar heeft die niet bij zich. Ook heeft hij geen geld of een telefoon op zak. Ik beschouw hem nu als vermist. De vraag is of hij wel in veiligheid is.”
De vrouw blijft bij haar standpunt om desnoods zelf af te reizen naar Afghanistan. “Of ze me nu tegen willen houden of niet”, zo klinkt het vastberaden. Afgelopen maandag voerde ze vergeefs actie op Schiphol om het gedwongen vertrek van haar pa tegen te houden. Een Facebookactie leidde ondertussen tot bijna 1900 'likes'.
Gezin Amari ten einde raadHet gezin Amiri in Heeze, dat al achttien jaar in ons land woont, is al weken de wanhoop nabij. In 2006 kregen de moeder en de kinderen een Nederlands paspoort. Pa Amiri niet, omdat hij vroeger in dienst was van de staatsveiligheidsdienst in zijn vaderland. Deze afdeling wordt in verband gebracht met martelpraktijken en (ex-)medewerkers komen om deze reden niet aanmerking voor een verblijfsvergunning. "Ze scheren iedereen over één kam", aldus Tamana. "Mijn vader was gewoon een politieman."
Kamerlid Ellemeet wil weten of Teeven het beleid gaat aanpassen. Ook vraagt ze zich af waarom pas zo laat actie is ondernomen door de IND. Bij het verstrekken van een verblijfsvergunning, acht jaar geleden, werd het beleid ten aanzien het Vluchtelingenverdrag niet gehanteerd, zo stelt Ellemeet met verbazing vast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.